fbpx

Cum putem evita rezultatele eronate ale analizelor de laborator

analizeDe-a lungul timpului s-a demonstrat că sursa celor mai multe rezultate eronate ale analizelor medicale își are originea în etapa de preanaliză. 

 

07 Aprilie 2013

12:09

Exist─â studii care au ar─âtat c─â ponderea erorilor legate de aceast─â etap─â ajunge p├ón─â la 80% din totalul erorilor ap─ârute ├«n procesul de testare.┬á├Än aceast─â etap─â, un rol important, pe l├óng─â calificarea personalului medical, ├«l are ┬ápreg─âtirea pacientului ├«naintea recolt─ârii probelor biologice. De aceea, ├«naintea test─ârilor de laborator, pacientul trebuie ┬ás─â se ╚Ťin─â cont de urm─âtoarele sfaturi.

├Än ceea ce prive╚Öte recoltarea probelor, aceasta se face ├«n condi╚Ťii bazale, ÔÇ×├á jeunÔÇŁ dup─â 12 ore de la ultima ingestie de alimente ╚Öi de activitate fizic─â redus─â; ideal recoltarea se face ├«ntre orele 07 ╚Öi 09 ale diminea╚Ťii. Ingestia de alimente ├«nainte de recoltare poate determina o cre╚Ötere a nivelului glucozei, fosforului ╚Öi bilirubinei ╚Öi o cre╚Ötere mai accentuat─â a potasiului ╚Öi a calciului.

De asemenea, postura ├«n care v─â afla╚Ťi ├«n momentul recolt─ârii este foarte important─â. La trecerea din clinostatism (pozi╚Ťia culcat) ├«n ortostatism (├«n picioare) se produce o transvazare a apei din compartimentul vascular ├«n cel intersti╚Ťial, ├«ntr-un procent de aproximativ 8%. Astfel, dac─â proba este recoltat─â imediat dup─â un ortostatism prelungit ╚Öi nu se a╚Öteapt─â cel pu╚Ťin 10 minute de clinostatism, se ├«nregistreaz─â o cre╚Ötere de 3-8% a nivelului de proteine serice ╚Öi a componentelor legate de proteine.

Compresia venoas─â din timpul recolt─ârii exercit─â acelea╚Öi efecte ca ╚Öi schimb─ârile posturale din clino- ├«n ortostatism, datorit─â hemoconcentra╚Ťiei. Astfel, concentra╚Ťia proteinelor totale poate s─â creasc─â cu p├ón─â la 20% dup─â o staz─â venoas─â de 10 minute. Din acest motiv, se recomand─â ca durata aplic─ârii garoului s─â nu dep─â╚Öeasc─â 2 minute.

Unele medicamente ├«╚Öi pot exercita efectele asupra testelor de laborator, cauz├ónd a┼ča-zisele rezultate ÔÇ×fals pozitiveÔÇŁ. De exemplu, unele diuretice (tiazidele) pot modifica metabolismul calciului ╚Öi automat parametrii care evalueaz─â func╚Ťia paratiroidien─â. De asemenea, dac─â ┬átratamentul ┬ácu antibiotice ├«ncepe ├«nainte de recoltarea probelor biologice pentru examin─âri bacteriologice, determin─â distrugerea florei microbiene, ceea ce poate conduce la ob╚Ťinerea unor rezultate fals negative, ├«n ciuda persisten╚Ťei infec╚Ťiei. De aceea se recomand─â ca personalul medical s─â fie informat asupra tratamentelor pe care le urma╚Ťi.

Totodat─â procedurile efectuate ├«n scop diagnostic ╚Öi terapeutic influen╚Ťeaz─â rezultatele testelor de laborator. De exemplu, recoltarea probei biologice dup─â masaj sau punc╚Ťie prostatic─â poate induce valori crescute ale PSA (antigen specific prostatic) ╚Öi ale┬á fosfatazei acide. Utilizarea substan╚Ťelor de constrast iodate (├«n diagnosticul imagistic) ├«nainte de recoltarea probelor de s├«nge, determin─â unele modific─âri ale hematiilor. Astfel, este foarte important ca recoltarea probelor biologice s─â se fac─â ├«naintea unor astfel de ┬áproceduri.

A╚Öadar, ob╚Ťinerea ┬áunor rezultate c├ót mai aproape de┬á realitate, necesit─â pe l├óng─â┬á dotarea cu aparatura perfomant─â a laboratorului ╚Öi o bun─â comunicare ├«ntre pacien╚Ťi, clinicieni ╚Öi personalul implicat ├«n activitatea de laborator. Consilierea ╚Öi informarea pacien╚Ťilor ├«nainte de recoltare este┬á un factor esen╚Ťial pentru preg─âtirea corespunz─âtoare specific─â func╚Ťie de statusul fizio-patologic, dar ╚Öi de testele indicate de clinician.

Goina Denisa

Grigor Ancu╚Ťa

Hibașcău Vlasta

Husti Alexandra