fbpx

Despre extractia dentara. Sfaturi utile pentru pacienti

tooth extractionExtrac╚Ťia este unul dintre procedeele stomatologice care la prima vedere pare ceva banal pentru majoritatea pacien╚Ťilor, dar nu ├«ntotdeauna este a╚Öa.

 

23 Aprilie 2013

12:09

Concret vorbim de o manoperă chirurgicală ce creează o plagă deschisă în cavitatea orală, sângerândă, o plagă care este expusă florei bacteriene, care se află în gură, și care se poate infecta foarte ușor.

├Än plus, este o manoper─â foarte imprevizibil─â. O extrac╚Ťie poate decurge foarte u╚Öor ╚Öi repede, dar ├«n acela╚Öi timp greu, poate dura mult, cu s├óngerare abundent─â, anestezia poate s─â se instaleze mai greu, sau trebuie completat─â, plus riscurile la care este expus ╚Öi medicul. Se poate ├«nt├ómpla ca intrumentele pentru extrac╚Ťie s─â perforeze m─ânu╚Öile.

Majoritatea pacien╚Ťilor am├óna foarte mult extrac╚Ťia tocmai pentru c─â nu ├«i nu doare, dar ├«n condi╚Ťiile sc─âderii imunit─â╚Ťii sau ├«n sezonul rece de la aceste r─âd─âcini netratate se ajunge la infec╚Ťii acute, la abcese ╚Öi binen╚Ťeles la puroi.

├Än aceste momente e aproape imposibil de scos un asemenea dinte, deoarece infec╚Ťia se poate extinde sau anestezia nu se instaleaz─â complet din cauza abcesului. Extrac╚Ťia trebuie am├ónat─â, iar pacientul s─â se ├«narmeze cu r─âbdare ╚Öi binen╚Ťeles s─â-╚Öi administreze tratamentului prescris de medic. Mul╚Ťi bolnavi iau antibiotice f─âr─â a cere sfatul specialistului ╚Öi de cele mai multe ori nu medicamente eficiente; tocmai de aceea ├«n cazuri de urgen╚Ť─â trebuie mers la stomatolog pentru tratamentul de urgen╚Ť─â (incizie, drenajul dintelui afectat) ╚Öi prescrierea unei re╚Ťete.

Dac─â pacientul se programeaz─â pentru extrac╚Ťie, este bine de ╚Ötiut c─â ├«ntotdeauna trebuie s─â m─ân├ónce ├«nainte de a veni la dentist. Motivul e simplu: majoritatea anestezicelor scad glicemia (zah─ârul din s├ónge), ap─âr├ónd riscul unei hipoglicemii, asociat─â ╚Öi cu desc─ârcarea de adrenalin─â datorat─â fricii ╚Öi anxiet─â╚Ťii. Acestea pot duce la o stare de r─âu sau chiar la le╚Öin ├«n timpul extrac╚Ťiilor.

C├ónd exist─â mai multe r─âd─âcini sau din╚Ťi netratabili pe aceea╚Öi parte, este indicat s─â se efectueze toate extrac╚Ťiile odat─â, pentru ca ulterior osul s─â se vindece regulat. Toate ├«n vederea unei protez─âri ulterioare sau a unei inser─âri de implante.

Pacientul ├«n mod obligatoriu trebuie s─â respecte indica╚Ťiile primite de la medic dup─â ce extrac╚Ťia a fost efectuat─â. ├Än cazul extrac╚Ťiilor dificile se administreaz─â antibiotic timp de 5 – 7 zile, iar pentru durere ╚Öi inflama╚Ťie, antiinflamatoare ╚Öi analgezice.

├Än general s├óngerarea se opre╚Öte ├«n maxim jum─âtate de or─â, dup─â formarea cheagului postextrac╚Ťional.

├Än ziua extrac╚Ťiei, foarte important este ca pacientul s─â nu clateasc─â deloc gura nici cu ap─â ╚Öi nici cu ceai de muse╚Ťel sau ap─â de gur─â, cum mul╚Ťi fac. Asta pentru c─â se formeaz─â un cheag de s├ónge ├«n alveol─â, ╚Öi a╚Öa se opre╚Öte s├óngerarea, iar dac─â pacientul cl─âte╚Öte gura, cheagul nu se poate forma, iar s├óngerarea nu se opre╚Öte, put├óndu-se produce adev─ârate hemoragii ore ├«n ╚Öir sau chiar zile. De asemenea este interzis consumul de m├óncare sau b─âuturi fiebin╚Ťi, deoarece ╚Öi alimentele calde pot ├«mpiedica formarea cheagului.

Dup─â trecerea efectului anesteziei, pot ap─ârea dureri mai mult sau mai pu╚Ťin intense, dar acestea se combat cu tratament. Din ziua urm─âtoare nu mai sunt restric╚Ťii, durerea ar trebui s─â se diminueze treptat. Dac─â a doua zi durerile devin mai intense, ele sunt semnul unei infec╚Ťii postextrac╚Ťionale, numit─â alveolit─â, ╚Öi atunci se impune tratament cu antibiotice puternice.

├Än Oradea, de consulta╚Ťii ╚Öi tratamente stomatologice at├ót pentru copii c├ót ╚Öi pentru adul╚Ťi pute╚Ťi beneficia ├«n Cabinetul Stomatologic ÔÇ×MaxidentÔÇŁ, Corneliu Coposu ÔÇô 3.

 

Dr. Alina ╚Üen╚Ť

Medic dentist