fbpx

Gandeste, recicleaza, salveaza!

locul_deseului_este_in_cosul_de_gunoiDe ce încercăm de cele mai multe ori să scăpăm cât mai repede de deșeuri?

 

13 Martie 2013

19:06

 

Când avem în mână un ambalaj de la de la o simplă bomboană și trebuie să îl aruncăm, ne uităm puțin prin jurul nostru după un coș de gunoi, dar din păcate nu gasim la tot pasul. Drept urmare aruncăm la întamplare ambalajul, participând la un grav proces de degradare a mediului alături de (poate) mii de oameni care fac același lucru în același moment.

Majoritatea ambalajelor nu sunt biodegradabile, din cauza faptului că prin varietatea substanţelor organice şi anorganice conţinute, procesul degradării aerobe şi anaerobe de către microorganisme este dificil de realizat.

Câteva exemple în care deşeurile pot dispărea, în mod natural, din natură prin degradare completă:

  • recipientele din metal (cutii de conserve, canistre de combustibil) se degradează în aproximativ 150-300 de ani
  • recipientele din aluminiu (doze de bere sau sucuri) dispar in 300-400 de ani
  • plasticul (sticlele de suc, ambalaje) nu se degradează, eventual se rupe în bucăţi mici care sunt înghițite de animale
  • obiectele din sticlă nu se dezintegrează niciodată, ele suferă doar un proces de fărâmiţare, așadar nu sunt integrate niciodată în circuitul materiei în natură

Însă, marele poluator în materie de ambalaje sunt mucurile de țigară. Aruncate în rigole sau canalizări ele răspândesc substanțe nocive în apele pluviale și sol ajungând să polueze până la 8 litri de apă. Aruncate la rădăcina copacilor le vor face fragilă creșterea. Dacă nu sunt adunate, mucurilor de țigară le trebuie 12 ani pentru a se degrada.  Gândiți-vă doar câte mucuri de țigară ați ascuns în nisipul de pe plajă astă vară. Gândește, reciclează, salvează!

 

Mihai Svab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *