fbpx

Cum sa-ti transformi copilul intr-un devorator de legume

farfurie cu mancare pentru copiiNu e niciun secret că legumele nu sunt cei mai buni prieteni ai copilului, deși tu, ca părinte, faci tot ce poți ca să-i asiguri mâncarea cea mai sănătoasă.

 

23 Februarie 2014

17:53

Dezvoltarea lui armonioasă depinde în mare măsură de ceea ce îi pui în farfurie. Dar când eforturile tale de a-i asigura un aport echilibrat de substanțe nutritive sunt răsplătite cu un strâmbat din nas și un spate întors, frustrările și îndoielile își fac loc în sufletul tău, deși atitudinea copiilor față de mâncare nu are nimic personal cu tine, ci cu felul în care e percepută mâncarea de ochii și mintea lui. Odată înțeles acest aspect, te poți concentra pe câteva secrete care îți vor face viața mai ușoară și îți vor transforma copilul într-un mare iubitor de mâncare sănătoasă.

În primul rând, obiceiurile bune, dar mai ales rele, se învață din familie. Copilul este foarte receptiv la atitudinile noastre și ne reflectă stilul de viață. Dacă în farfuria ta cantitatea de legume este mai mică decât cea de carne sau meniul tău este diferit față de al lui el va asimila acest mod de a mânca și îl va adopta mai târziu, ca adult. Schimbarea se produce atunci când decizi să pui în aplicare principiile sănătoase în propriul stil de a mânca. Astfel, cel mic nu va mai avea opțiuni și va trebui să se mulțumească cu ceea ce este.

Mintea celor mici este setată permanent pe joacă. Tot ceea ce învață ei se face prin joc. Culorile și formele, chipurile haioase și diverse animale pot ajunge direct pe felia de pâine sau în farfurie, dacă îți folosești puțin imaginația.

Poveștile de seară pot suferi mici modificări folosindu-te de personaje precum „Roșia cu scufiță verde”, „Împăratul Broccoli cel Verde”, „Prințul Pătrunjel” sau orice îți vine în minte, personaje cu care să croiești o poveste în care să introduci diverse mâncăruri pe care vrei să le pregătești.

În zilele în care ai mai mult timp liber poți pregăti masa împreună cu cel prichindelul tău dându-i și lui ingrediente pe care să le toace cu un cuțit de jucărie. Astfel, el va învăța cum se prepară mâncarea și, cu timpul, va deveni un ajutor de nădejde în bucătărie, chiar dacă e băiat (iar viitoarea noră îți va mulțumi, fii sigură!). În tot acest timp, explică-i pe înțelesul lui, tot ca o poveste, ce beneficii îi aduce fiecare legumă sau fruct pe care îl pregătește. De exemplu, morcovii ne ajută ca să putem vedea mai bine spiridușii sau îngerașii, merele ca să ne ferească de invadatorii care aduc răceala. Imaginația nu cunoaște limite, copiii au din plin și se folosesc de ea ca să învețe.

Și nu în ultimul rând, investește în fiecare lună în revistele gastronomice pentru copii. Acolo găsești o sumedenie de rețete sănătoase, cu sugestii de prezentare care te pot inspira în alegerea meniului pentru fiecare săptămână. Succes și poftă bună!

 

 

Alina Filip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *