fbpx

Cum putem evita rezultatele eronate ale analizelor de laborator

analizeDe-a lungul timpului s-a demonstrat că sursa celor mai multe rezultate eronate ale analizelor medicale își are originea în etapa de preanaliză. 

 

07 Aprilie 2013

12:09

Există studii care au arătat că ponderea erorilor legate de această etapă ajunge până la 80% din totalul erorilor apărute în procesul de testare. În această etapă, un rol important, pe lângă calificarea personalului medical, îl are  pregătirea pacientului înaintea recoltării probelor biologice. De aceea, înaintea testărilor de laborator, pacientul trebuie  să se țină cont de următoarele sfaturi.

În ceea ce privește recoltarea probelor, aceasta se face în condiții bazale, „à jeun” după 12 ore de la ultima ingestie de alimente și de activitate fizică redusă; ideal recoltarea se face între orele 07 și 09 ale dimineații. Ingestia de alimente înainte de recoltare poate determina o creștere a nivelului glucozei, fosforului și bilirubinei și o creștere mai accentuată a potasiului și a calciului.

De asemenea, postura în care vă aflați în momentul recoltării este foarte importantă. La trecerea din clinostatism (poziția culcat) în ortostatism (în picioare) se produce o transvazare a apei din compartimentul vascular în cel interstițial, într-un procent de aproximativ 8%. Astfel, dacă proba este recoltată imediat după un ortostatism prelungit și nu se așteaptă cel puțin 10 minute de clinostatism, se înregistrează o creștere de 3-8% a nivelului de proteine serice și a componentelor legate de proteine.

Compresia venoasă din timpul recoltării exercită aceleași efecte ca și schimbările posturale din clino- în ortostatism, datorită hemoconcentrației. Astfel, concentrația proteinelor totale poate să crească cu până la 20% după o stază venoasă de 10 minute. Din acest motiv, se recomandă ca durata aplicării garoului să nu depășească 2 minute.

Unele medicamente își pot exercita efectele asupra testelor de laborator, cauzând aşa-zisele rezultate „fals pozitive”. De exemplu, unele diuretice (tiazidele) pot modifica metabolismul calciului și automat parametrii care evaluează funcția paratiroidienă. De asemenea, dacă  tratamentul  cu antibiotice începe înainte de recoltarea probelor biologice pentru examinări bacteriologice, determină distrugerea florei microbiene, ceea ce poate conduce la obținerea unor rezultate fals negative, în ciuda persistenței infecției. De aceea se recomandă ca personalul medical să fie informat asupra tratamentelor pe care le urmați.

Totodată procedurile efectuate în scop diagnostic și terapeutic influențează rezultatele testelor de laborator. De exemplu, recoltarea probei biologice după masaj sau puncție prostatică poate induce valori crescute ale PSA (antigen specific prostatic) și ale  fosfatazei acide. Utilizarea substanțelor de constrast iodate (în diagnosticul imagistic) înainte de recoltarea probelor de sînge, determină unele modificări ale hematiilor. Astfel, este foarte important ca recoltarea probelor biologice să se facă înaintea unor astfel de  proceduri.

Așadar, obținerea  unor rezultate cât mai aproape de  realitate, necesită pe lângă  dotarea cu aparatura perfomantă a laboratorului și o bună comunicare între pacienți, clinicieni și personalul implicat în activitatea de laborator. Consilierea și informarea pacienților înainte de recoltare este  un factor esențial pentru pregătirea corespunzătoare specifică funcție de statusul fizio-patologic, dar și de testele indicate de clinician.

Goina Denisa

Grigor Ancuța

Hibașcău Vlasta

Husti Alexandra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *