fbpx

Albastru e noua culoare aleasă pentru clădirea Primăriei Oradea

evenimente oradea, sos autism bihor, cladire, 02 aprilie, ziua autismUn moment unic pentru orașul nostru are loc săptămâna viitoare.

 

31 Martie 2024

12:25

Luna Aprilie 2024 vine cu o noutate pentru orașul de pe Crișul Repede. Pentru a ne face mai conștienți de cei din jurul nostru, clădirea Primăriei Oradea va căpăta o altă culoare.

Nu va fi zugrăvită din nou, cu vopsea, ci va îmbrăca straie albastre cu ajutorul iluminatului. Mai concret, la cererea Asociației SOS Autism Bihor și pentru a marca Ziua Naţională şi Internaţională a Autismului, municipalitatea a acceptat să dea celei mai importante clădiri administrative din oraș culoarea albastră.

Luminează albastru pentru autism este sloganul care marchează Ziua Naţională şi Internaţională a Autismului. Administrația orădeană susţine această Zi de Conştientizare a Autismului prin proiectarea culorii albastre pe clădirea Primăriei dar şi pe podul Centenarului. Scopul este acela de a atrage atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă persoanele cu autism.

Evenimentul de „albăstrire” al celor două puncte are loc marțea care vine, adică în 02 Aprilie 2024, de la ora 20:30, moment la care suntem cu toții aşteptaţi cu drag. Cu siguranță prezența noastră va conta pentru copii, dar mai ales pentru părinții acestor suflete care trăiesc provocările aduse de diagnosticul Autism.

Tot pentru acești tineri minunați, SOS Autism Bihor a mai pregătit o manifestare cu scopul de a le susține integrarea în societate.

Al doilea eveniment dedicat autismului se va desfăşura în 05 Aprilie a.c., la ora 18:00, în sala de evenimente Solay. Seara, caritabilă, se numeşte „Împreună pentru autism” şi are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea activităţilor Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi SOS Autism Bihor.

Invitatul special al serii este Ovidiu Lazăr, un talentat interpret orădean, licenţiat în canto în Italia la Centro Professione Musica din Milano. El a mai participat și în numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care „Vocea României” şi „The Voice of Italy”.

De asemenea, momentele de dans ale serii vor fi oferite de către membrii „Torja Dance Academy”. În plus, invitaţii vor avea parte de o licitaţie de obiecte, din diferite domenii precum artă, sport, dar şi creații handmade.

Cei care doresc să spijine acest demers, pot alege să cumpere bilete de participare, iar cei care nu pot ajunge au opţiunea de a face donaţii în contul IBAN al SOS Autism:

  • RO55 RNCB 0032 0732 8002 0001                        

 

Pentru biletele serii caritabile și informații suplimentare apelați: 0742. 529. 453 sau 0744. 559. 154

 

Să ţinem în inimile noastre vorba lui Blaise Pascal, care spune că: „Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi.” Să dăruim şi noi copiilor cu autism pentru a ne aduce aportul la fericirea celorlalţi. Făcându-i pe ceilalţi fericiţi, devenim noi înşine fericiţi.

Ştiaţi că:

  • Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani? 
  • Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc.?
  • Deşi autismul nu se vindecă, acesta se poate recupera?
  •  47% din copiii cu autism pot să recupereze atât de mult încât să nu poată fi deosebiţi de copiii tipici?
  • Autismul se poate recupera cu terapia ABA, adică Analiză Comportamentală Aplicată?
  • Fără terapie simptomele autismului se agravează în timp. Cu cât se intervine mai timpuriu, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari?
  • În România sunt aproximativ 30.000 de personae cu autism?
  • Nu există nici un tratament medicamentos pentru autism, dar cu terapie timpurie intensive, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viaţă independentă?
  • Un copil cu autism poate avea autonomie în activităţile de zi cu zi, dacă diagnosticul şi terapia sunt oferite de timpuriu?

Oana Prajea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *