fbpx

Alergia, dusmanul sanatatii noastre. Cauze. Tratament.

alergiiPentru majoritatea primăvara înseamnă dimineţi cu lumină, soare şi căldură, jachete, rochiţe şi culori vesele.

 

26 Mai 2013

09:15

Însă alături de toate acestea, apar şi alergiile respiratorii. Şi bineînţeles că vin însoţite de multiple simptome care reuşesc să strice o după-amiază reuşită, pe terasă, cu prietenii. Pentru a putea ameliora tulburările şi într-un final să scăpam de aceste alergii supărătoare, trebuie să ştim ce înseamnă şi ce anume le declanşează.

Ce sunt alergiile? Alergiile sunt definite ca răspunsul imun al organismului la contactul cu anumite particule externe, percepute de sistemul de apărare drept inamici. La contactul cu aceste particule, denumite alergene, organismul va sintetiza anticorpi.

Anticorpii sunt reprezentaţi de anumite substanţe capabile să identifice şi să înlăture bacteriile, virusurile şi alte microorganisme care pot cauza boli. În momentul în care anticorpii vor ataca alergenele, în organism vor fi eliberate diferite substanţe chimice, printre care se numară şi  histamina. Cea din urmă favorizează apariţia strănutului, mâncărimi nazale sau lăcrimarea ochilor.

Care sunt principalii vinovaţi? Polenul este poate cel mai important factor declanşator al acestor alergii respiratorii. El poate provoca rinită alergică, popular cunoscută ca fiind febra fânului. De asemenea praful sau mucegaiurile pot provoca reacţii alergice.

Simptomele Principalele simptome sunt lăcrimarea ochilor, prurit nazal, strănut şi tuse. La persoanele alergice la polen poate să apară şi aşa-numitul sindrom al alergiei orale. Atunci când o persoană care este alergică la polen mănâncă anumite fructe sau legume, sistemul imunitar le „citeşte” şi le interpretează ca fiind polen, provocând reacţii alergice. Interesant este faptul că cei care suferă de această afecţiune pot mânca respectivele fructe sau legume, dacă sunt gătite. Manifestările clinice ale acestui sindrom sunt reprezentate de greaţă, vomă, dureri abdominale, putând duce până la apariţia şocului anafilactic.

Cum putem trata alergiile? Un pas important în tratarea alergiilor este îndepărtarea sau cel puţin evitarea contactului cu alergenul declanşator. În cabinetele de specialitate se poate face şi aşa-numita hiposensibilizare specifică. Acest lucru presupune expunerea organismului la contactul cu alergenul în rânduri repetate. Astfel corpul, în timp, devine imun la alergenul respectiv. De asemenea există anumite medicamente care pot să amelioreze manifestările clinice. Medicamentele sunt reprezentate de antihistaminice care reduc strănutul sau pruritul (mâncărimile), şi corticosteroizii care  reduc inflamaţiile nazale.

Ce sunt testele alergologice? Testele alergologice sunt examinări care se fac pentru a depista alergenul care produce reacţia alergică. Se pot face trei tipuri de teste, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Medicul alergolog poate îndruma pacientul pentru ca acesta să ia decizia cea mai potrivită în ceea ce priveşte testul ales. Odată depistat principalul vinovat pentru reacţiile alergice, tratamentul se face mult mai uşor.

Cum putem evita alergiile? Persoanele care suferă de astfel de alergii trebuie să ţină cont de anumite sfaturi pentru a evita declanşarea sau agravarea simptomelor alergice. Între orele 10 – 15 nivelul polenului în aer este ridicat, deci este bine să evite să iasă afară în acest interval.

Un alt pas care trebuie făcut este achiziţionarea unui umidificator pentru a se evita inspirarea aerului uscat. Casa trebuie menţinută în permanenţă curată; se evită supraaglomerarea de obiecte inutile, cum ar fi plante de apartament, draperii, covoare care reţin praful în cantitate mare.

Alergiile – un factor de apărare împotriva cancerelor. Studiile efectuate la Universitatea Cornell (New York) arată că alergiile sunt mai mult decât nişte reacţii alergice enervante şi supărătoare. Cum este posibil aşa ceva? Fenomenul poate fi explicat prin faptul că alergiile împiedică pătrunderea în organism a particulelor cu potenţial oncogen. O concluzie a acestui studiu arată că persoanele alergice nu vor dezvolta un cancer al organelor care vin în contact direct cu mediul extern. Deci febra fânului, alergiile alimentare şi alergiile la părul de animale pot fi nişte piloni importanţi în apărarea împotriva acestui tip de boli. Aşadar, alergiile nu mai par chiar o corvoadă… nu-i aşa?

 

Ionela Andronescu
Paula Budae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *