fbpx

CSM Oradea. Recenzia unui deceniu baschetbalistic

echipa baschet csm oradeaCSM Oradea: Un deceniu de existență sărbătorit cu mare fast.

 

09 Iunie 2013

15:47

 

În 2003 la Oradea se puneau bazele actualului club de baschet, CSM Oradea, iar artizanii principali au fost regretatul Toni Alexe și actualul manager Șerban Sere.

Au fost ani extraordinari în care oscilația a fost trăsătura definitorie a clubului orădean. Însă din 2009 de la instalarea actualei echipe manageriale la cârma careia a venit Șerban Sere, lucrurile au progresat semnificativ.

Astfel, în 3 din cele 4 sezoane ale Ligii Naționale de baschet echipa ajuns în play-off, iar în sezonul în care au ratat acest obiectiv, în primul de la instalarea noii conduceri, echipa a ocupat pozitia #9, reușind un retur memorabil cu victorii în fața Timișoarei, Clujului și chiar a CSU Ploiești, parcă prevestitor pentru ceea ce avea să urmeze.

Revenind la actualitate, sezonul recent încheiat în urmă cu 2 săptămâni a fost de departe cel mai bun din istoria clubului. Medalia de bronz obținută în fața celor de la Gaz Metan și modul controversat în care s-a pierdut semifinala cu Ploieștiul cu siguranță dau speranțe și mare elan atât fanilor, cât și conducerii, pentru sezonul ce bate la ușă.

Va fi un an extraordinar, iar vestea bună pentru Oradea a venit în aceasta saptamană: FIBA Eurochallenge va exista în continuare ca și competitie la nivel european. Deși prezența noastră e o certitudine, va trebui să parcurgem un tur preliminar pentru a intra în faza grupelor.

În acest sens deja clubul a pus bazele echipei, prelungind contractele a doi jucatori exponențiali, William Franklin și Bogdan Țîbîrnă, iar aducerea înapoi acasă a lui Titus Nicoară e extraordinară. Momentan se poartă negocieri cu o bună parte din jucătorii care au îmbrăcat culorile clubului în sezonul precedent, Dillon, Pesic, Maric având șanse mari să evolueze și ei. Singurul care nu va mai juca pentru noi fiind pivotul Sasha Topchov.

Cel mai bun jucător al clubului în sezonul abia încheiat a fost australianul Daniel Dillon. El a debutat în baschetul european în acest an și și-a manifesat un acord de principiu în a rămâne la Oradea, deși pentru moment contractul nu a fost parafat. Daniel a reușit în 41 de meciuri disputate în Liga Națională o medie de 11.8 puncte, 2.8 pase decisive și 4.9 recuperări, având procentaje foarte bune și în ceea ce privește aruncările: 59% de la 2P, 43% de la linia de 3P și 74% conversia aruncărilor libere.

Pe lângă medalia de broz obținută și faptul că am condus sezonul regulat 29 de etape, cel mai mare câștig al clubului a fost „evanghelizarea” baschetului în rândul consumatorilor de sport din Oradea. S-a evoluat ca de la 40 – 50 de spectatori câți erau la meciurile echipei în urma cu 4 – 5 ani, astăzi baschetbaliștii noștri au și o galerie extraordinară care pe lângă sprijinul oferit acasă fac deplasări în țară, acolo unde echipa orașului de pe Crișul Repede are meciuri. Despre ce se întâmplă în Arena Antonio Alexe e aproape de prisos să vorbim. Înainte de meciurile importante jumătate de sală e plină chiar și cu o oră înainte de fluierul de start, cât despre atmosfera creată și nivelul decibelilor atinși în timpul jocului când până la 2.500 de oameni cântă simultan „Hai CSM”, prea puține sunt de spus.

Cu siguranță ne așteaptă un sezon viitor mai mult decât interesant în care sperăm ca evoluția excelentă din ultimii 4 ani să fie încununată de o medalie mult mai prețioasă și totodată un parcurs cât mai lung în cupele europene, care să aducă cinste României și orașului Oradea.

Mulțumim CSM Oradea pentru un sezon magnific!

 

Florin Miron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *