fbpx

Da, Ministerul Sănătății trimite SMS foștilor pacienți ai Spitalului Județean Oradea!

Nu tot ce zboară se mănâncă, dar iată că nu tot ce se bănuiește se adeverește. 

 

19 Iulie 2023

17:18

Recent, într-unul din grupurile de Facebook cunoscute ale urbei Oradea, era destulă vâlvă deoarece o persoană din oraș dorea să întrebe colegii de grup dacă, cumva, și ei au primit SMS-uri din partea Ministerului Sănătății cu privire la serviciile oferite de către Spitalul Județean Oradea.

Printr-un SMS venit de la un număr scurt, 3702, utilizatorul era invitat să răspundă, în mod anonim, unui număr de nouă întrebări ce vizau internarea în Spitalul Județean Oradea. Mesajul era însoțit și de un link pe care intervievatul putea să îl acceseze.

Dat fiind că am văzut situația, noi, Evenimente Oradea, am trimis în ziua de 13 Iulie 2023, un email către mai multe instituții publice din județ, printre care și Spitalul Județean Oradea, rugând organizația compententă să lămurească situația. Interesul nostru era să aflăm dacă mesajele erau reale sau era o nouă formă de escrocherie prin care s-ar fi putut folosi date personale ale persoanei contactate prin SMS.

Iată că azi, 19 Iulie a.c., am primit un răspuns solicitării noastre printr-un email trimis de către Spitalul Județean Oradea, prin purtătorul de cuvânt, Lisa Crăiuț, și un document scanat a cărui veridicitate era validată de ștampila & semnătura managerului unității județene de sănătate publică, dr. Gheorghe Carp.

Documentul primit spune clar că:

SMS-urile sunt trimise de către Ministerul Sănătății pentru a obține informații anonimizate, prin intermediul unui chestionar, cu privire la experiența pacienților care au fost internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. 

Așadar, din fericire, de această dată atât numărul de telefon cât și informațiile transmise/solicitate erau de bună credință, nefiind o tentativă de fraudare din partea unei terțe persoane fără legătură cu Spitalul Județean. Ce dorim să menționăm e un detaliu important: s-ar putea să primiți un astfel de SMS chiar dacă nu voi ați fost cei interanți; în cazul în care ați fost inclus în baza de date a spitalului ca aparținător al bolnavului sunt șanse să primiți invitația de a completa chestionarul. Oricum, deoarece paza bună trece primejdia rea, întrebați, informați-vă din surse sigure înainte să oferiți informații importante care vă privesc.

 

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *