fbpx

Palatul de Justiție Oradea, o bijuterie renovată pe 45 de milioane de lei. FOTO

palatul de justitie oradeaÎn sfârșit, un spațiu decent pentru justiție. 

 

18 Martie 2016

09:51

După doi ani de renovări, Palatul de Justiție din Oradea se pregătește de marea deschidere pentru publicul larg.

Cu o finanțare de 45.305.000 milioane de lei (+ TVA), cea mai mare finanțare pe justiție primită de la Banca Mondială, s-a reușit extinderea suprafeței utile de la 9.050 mp la 11.770 mp, cu 30% mai mult, prin mansardarea podului care aduce 24 de birouri noi, pe lângă cele de la parter, etajul întâi și etajul doi.

De asemenea, și partea de subsol s-a reușit a fi valorificată, astfel încât acolo vor funcționa 10 săli de judecată, 20 de spații pentru arhive, 9 spații tehnice, 6 birouri și 5 spații pentru deținuții care așteaptă să intre în procese.

Reabilitarea s-a făcut la termen, de către un consorțiu de firme, și a inclus instalarea a două lifturi care urcă de la subsol până în mansardă, care vor deservi persoanele, mai ales pe cele cu nevoie speciale, dar și lifturi interioare pentru transportul dosarelor.

Accesul persoanelor cu dizabilități este asigurat de platforme speciale, de la subsol, iar la etajele superioare cu liftul.

O noutate este că s-a instalat un generator care asigură până la două ore necesarul vital de energie electrică. De asemenea, toate sălile de judecată sunt echipate cu sistem audio de înregistrare, sistem de înștiințare a publicului, dar și cu un modern sistem de afișare a programului sentințelor.

Totodată s-a amenajat câte un birou pentru un singur judecător, sunt și câteva excepții, care asigură o încăpere pentru doi judecători, spre deosebire de condițiile actuale, când un birou deservește și cinci sau șase judecători.

Inclusiv pentru grefieri s-a reușit amenajarea de birouri care vor fi utilizate tot de câte două persoane. Toate birourile au prize de date-voce și detectoare de fum. Arhivele sunt dotate cu sistem nedistructiv de stingere a incendiilor, cu aerosoli, iar camera serverelor este echipată cu sistem de stingere a incendiului cu gaz inergen.

Din clădirea Palatului de Justiție s-au scos caloriferele deoarece s-a realizat un sistem de climatizare care funcționează unitar la nivelul întregii clădiri. Sistemul este potrivit pentru toate anotimpurile, fie că vorbim de vară, fie de iarnă, deoarece  poate fi inversat: vara să dea aer rece, iar iarna aer cald. Cu toate acestea, costurile de încălzire nu vor mai mari decât înainte.

Inițial era prevăzută doar recondiționarea ușilor și a geamurilor, dar materialul lemnos era prea distrus pentru acest proces, iar atunci s-a obținut o finanțare suplimentară cu aproape 2,5 milioane de Euro. S-au refăcut geamurile și ușile, dar închizătorile, mânerele reiau forma inițială, fiind o clădire monument.

O bucurie este și dotarea cu mobilier nou a clădirii, așadar vechile piese nu vor fi mutate în frumos renovatul spațiu.

Sunt 200 de ceasuri în clădire, în fiecare sală de judecată, în sălile de consiliu, toate conectate la o centrală GSM care sincronizează automat ora locală, prin semnal primit prin satelit. Și, pentru electronicizarea spațiului, s-au folosit 97 de kilometri de cablu optic.

În această clădire își vor desfășura activitatea peste 600 de angajați (Curtea de Apel + Tribunal + Judecătoria Oradea). În Palatul de Justiție regăsiți la parter Judecătoria, la etajul I – Tribunalul, iar la etajul II – Curtea de Apel. Tot ansamblul va fi supravegheat non-stop de camere video.

Administratorul clădirii este Tribunalul Bihor, iar în Palatul de Justiție activitatea de judecată va reîncepe în data de 04 Aprilie 2016. Timp de două săptămâni se vor judeca doar cauzele urgente, iar celelalte suspendate, pentru relocarea unui număr foarte mare de dosare.

Mai jos aveți câteva fotografii, galeria completă pe Facebook Evenimente Oradea.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

palatul de justitie oradea

1

2

palatul 1

tribunalul 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *