fbpx

Prizonierii luminii, conferință și interviuri cu supraviețuitori ai închisorilor comuniste

O conferinţă dedicată deţinuţilor politic, martiri ai neamului, va avea loc duminică, în Muzeul Ţării Crişurilor.

 

11 Aprilie 2024

20:02

Oradea este una dintre urbele în care memoria foștilor deținuți este cinstită grație doctorului în istorie și muzeografului Cristina Liana Pușcaș.

Cristina Liana Pușcaș a scris numeroase cărți, a făcut interviuri și numeroase materiale care să păstreze vii memoria și dedicarea celor care s-au luptat pentru libertatea spiritului, pentru convingerile lor intelectuale şi religioase. Mulţi dintre ei sunt adevărați eroi, martiri ai credinței de nestrămutat pe care au avut-o, credință pentru care au îndurat temnița și ororile regimului comunist.

Pentru a le cinsti memoria, Duminică, 14 Aprilie 2024, de la ora 18:00 suntem invitați să cunoaștem mari personalităţi de deţinuţi politic. Vom face cunoștință cu oameni de seamă precum preotul Mina Dobzeu, părintele Ioan Iovan, pastorul Ferenc Visky, preotul Tertulian Langa, compozitorul Nicolae Moldovanu şi alţii.

Evenimenul, pe lângă discuții, vine și ne prezintă o valoroasă şi unică arhivă video cu interviuri ale acestor oameni remarcabili. Ei au fost închişi  din cauza credinţei lor, cu sentințe date politic.

Arhiva cuprinde peste 30 de ore de înregistrări video realizate de cineastul Daniel Druhora în anul 2004. Materiale prezentate în premieră.

Pe lângă materialele video, seara de duminică ni-i aduce în față pe:

  • Cristina Liana Puşcaş, doctor în istorie, autor a cărţilor Iadul roşu de pe Criş. Penitenciarul Oradea (1945-1977) şi 101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist, muzeograf, lector la Facultatea de Jurnalism, şi preşedintele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”
  • Francisc Visky, fiul cel mare al pastorului reformat Ferenc Visky,  era în vârstă de 14 ani când tatăl său a fost arestat, iar familia sa deportată în Bărăgan

Realizatorul acestor interviuri, Daniel Druhora, este fiu de migranţi români în Statele Unite ale Americii. A creat documentarul Vieţi, nu note, pentru care a primit, în 2022, un premiu Emmy şi pe care l-a lansat şi în Oradea. Subiectul era viaţa refugiaţilor din tabăra Moira, de pe insula Lesbos. Acum lucrează la un documentar analog, care îi are în prim-plan pe refugiaţii ucraineni din România.

Scopul proiectului este acela de a face cunoscută arhiva video pentru a putea fi consultată de către cercetători şi publicul larg. Moderatorul întâlnirii este Teofil Stanciu. Participanţii vor putea cumpăra şi cărţi cu tematica conferinţei.

În cadrul serii vor fi difuzate fragmente din arhiva video şi va fi făcut public link-ul de acces pentru vizionarea lor. Lansarea proiectului Prizonierii luminii va avea loc în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor, strada Armatei – 1. Intrarea este liberă.

 

Oana Prajea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *