fbpx

Centenar Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz, vernisaj expoziție și prelegeri istorice, în Oradea!

sursa: locuridinromania.ro

În cinstea unor momente importante.

 

20 Octombrie 2017

16:55

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea va găzdui vernisajul expoziției, dar și prelegerea istorică dedicată Centenarului „Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz”.

Manifestarea are loc Marți, 24 Octombrie 2017, de la ora 12:00 – în holul bibliotecii va fi deschisă expoziția, iar mai apoi, în amfiteatrul de la etajul I, vor avea loc discuțiile cu temă istorică care îi au ca invitați pe prof. univ. Dr. Mihai Drecin (Universitatea din Oradea) – „România în contextul politic intern şi extern din 1917”, Col. (rz). Grigore Bartoş, din partea Asociaţiei Cultural – Patriotice  „Avram Iancu”) – „Operaţiile armatei române din vara anului 1917 de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz” şi Col. (rz.) Dr. Constantin Moşincat, din partea Asociaţiei Naţionale a Cavalerilor de Clio – „Organizarea şi acţiunile  Diviziei 11 Infanterie în operaţia de la Mărăşeşti”.

Vor fi expuse 50 de fotografii cu imagini ale mausoleelor de la Mărăşti şi Soveja, județul Vrancea, precum şi imagini ale casei din Târgu-Jiu, de unde s-a născut Ecaterina Teodoroiu, şi ale monumentului înălţat în locul în care, acum 100 de ani, mai exact la 22 august 1917, cădea în linia întâi, în fruntea plutonului pe care-l comanda, cea supranumită „Eroina de la Jiu”.

se menționează în comunicatul de presă trimis de Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor. În plus, vor mai fi expuse și copii ale unor hărți militare ale principalelor bătălii din Primul Război Mondial, lupte care au condus la victoriile care au creat premisele realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 

Ioana Mădălina Ștefănică