fbpx

Expoziție de artă fotografică „Fete Secuiești” în Cetatea Oradea

foto: Csíki János

Momentele de sărbătoare din Secuime, imortalizate în culori și zâmbete.

 

29 Iulie 2020

13:00

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea întâmpină aniversarea de 200 ani de la nașterea primului fotograf orădean, Mezey Lajos, precum și aniversarea a trei decenii de existență a celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România (Galeria „Euro Foto Art”), cu organizarea unei noi expoziții.

De această dată pe simezele Galeriei „Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA Oradea – România din Palatul Princiar al Cetății Oradea, vor fi instalate 50 de creații ale artistului fotograf Csíki János, membru al Asociații Internaționale „Euro Foto Art”.

Fotografiile au fost realizate în anul 2018 cu ocazia unei deplasări de creație făcută la manifestarea populară anuală a costumelor, dansurilor și muzicii populare secuiești, intitulată „O mie de Fete Secuiești” (Ezer Székely Leány). Evenimentul de mare amploare este organizat din anul 1931 și are loc în prima Sâmbătă a lunii Iulie la Miercurea Ciuc și oferă posibilitatea organizării unor manifestări mult îndrăgite de localnici. Manifestarea populară care a luat o amploare mai mare după anul 1990, începe cu o paradă a Fetelor, fiicelor și burlacilor din satele secuiești îmbrăcați în costume populare, care defilează în piața principală din Miercurea Ciuc, unde cu toți incing un uriaș dans popular secuiesc în cerc. În continuare alaiul pornește prin strada Szék (scaun) într-un pelerinaj de rusalii în șaua Csíksomlyó situată între dealurile Șumuleu Mare și Mic. La serbarea populară participă zeci de formații sosite din diferite regiuni ale Ținutului Csík și din țările mai îndepărtate, în costumele lor populare deosebite, aducând cu ele dansurile, muzica și cântece lor populare. Marea serbare populară se termină pe uriașa scenă în aer liber din Hármashalom, unde are loc parada portului și dansului popular secuiesc dedicat celor „100 de Fete Secuiești”.

Ca tânăr Orădean, prima mea deplasare în această zonă pitorească am făcut cu aparatul de fotografiat Zenit E în jurul anilor 1970, când am făcut practica în această Regiune deosebită, plin de tradiții populare secuiești. Astfel am avut posibilitatea să petrec două veri și să cunoscut mai bine peisajele minunate din Harghita și Gyimes, de care m am îndrăgostit foarte mult. Din anul 2005 am revenit cu camere video Sony și Kodak pentru a imortaliza aceste frumuseți deosebite. Deoarece am un apartament și în Miercurea Ciuc, merg des în acest oraș. În sinea mea de fiecare dată consider că plec de acasă, dar apoi revin la casa din Paleu unde petrec mai mult timp.

Csíki János

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului Vineri, 31 Iulie 2020 în Galeria „Ștefan Vilidár István” din Cetate și va fi transmis live pe pagina de facebook a Asociației. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea și al Asociații „Euro Foto Art”. Lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul formației „Duo Varadiensis”, artistul Thurzó Sándor József, care va interpreta la violă mai multe piese inspirate din tradițiile secuiești și de către tânăra cântăreața Porsztner Abigél, care va interpreta două cântecele populare secuiești: „Édesanyám rózsafáfa și Szép holdvilág volt az este a Kisküküllő mellett”.

Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 20 August 2020, putând fi vizitată zilnic și gratuit între orele 08:00 – 20:00.