fbpx

Problema tezaurului României de la Moscova, carte lansată în Librăria Humanitas!

sursa: pymnts.com

Participați și voi, va fi o lansare interesantă!

 

19 Aprilie 2017

11:19

Evenimente Oradea vă face o propunere interesantă pentru Duminică, 23 Aprilie 2017.

De la ora 12:00, Librăria Humanitas vă invită să luaţi parte la dezbaterea ce are la bază cartea scrisă de Marian Voicu, „Tezaurul României de la Moscova – Inventarul unei istorii de o sută de ani”, împreună cu Marian Voicu, autorul cărţii, jurnalist şi producător TV, şi lectorul universitar doctor al Departamentului de Relații Internaționale al Universității Oradea, Mihai Maci.

Acest subiect este unul sensibil şi de o importanţă istorică majoră pentru ţara noastră, deoarece tezaurul reprezintă parte din identitatea poporului român. Pe bună dreptate, fiecare regim politic a încercat să-l recupereze folosind diverse mijloace diplomatice pentru a negocia revendicarea acestuia, însă fără prea mari reuşite.

Tezaurul trimis în Rusia în 1916 şi 1917 constă în tezaurele Băncii Naţionale şi ale Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, ale băncilor private şi ale instituţiilor publice, bijuteriile Coroanei, cele mai importante obiecte de artă din muzee şi colecţiile private, diverse arhive, manuscrise şi cărţi rare, într-un cuvânt tot ce reprezenta, ca patrimoniu, identitatea naţiunii române, începând cu secolul al XIV-lea.

În 100 de ani, au fost trimise, în două tranşe, părţi din tezaur, prima dată în anul 1935 şi a doua oară în anul 1956, constând în documente şi obiecte de artă importante pentru istoria noastră, dar rezerva de aur a Băncii Naționale și bijuteriile Reginei Maria au rămas în posesia Rusiei, ceea ce face ca acest subiect să continue să fie unul de actualitate.

 

Paula Dreve