fbpx

29 August, zi de sarbatoare: Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

taierea capului sfantului Ioan BotezatorulComunitatea creștin – ortodoxă cinstește pe 29 August Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

 

29 August 2013

08:11

În fiecare an pe 29 August în calendarul ortodox este cuprinsă sărbătoarea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astăzi este zi de post și tot astăzi este ultima zi de sărbăroare a acestui an bisericesc deoarece la 01 Septembrie începe un nou an.

Tăierea capului a avut loc chiar de ziua lui Irod, care băut peste măsură fiind i-a cerut Salomeei să danseze cu promisiunea ca la schimb îi va da tot ce dorește. Sfătuită de mama sa Irodiada, soția fratelui lui Irod, tânăra a cerut capul sfântului.

Împăratul a zis fetei: „Cere-mi orice vrei, şi-ţi voi da.”

Fata a ieşit afară şi a zis mamei sale: „Ce să cer?”

Şi mama sa i-a răspuns: „Capul lui Ioan Botezătorul.”

Ea s-a grăbit să vină îndată la împărat şi i-a făcut următoarea cerere:

Vreau să-mi dai îndată, într-o farfurie, capul lui Ioan Botezătorul.”

Marcu, capitolul 6

Ura Irodiadei pentru Ioan Botezătorul era pricinuită de mustrările pe care Sfântul i le adresa lui Irod, certându-l deseori pentru desfrâul în care trăia cu soția fratelui său, Filip. Având credință în vorbele lui Ioan, împăratul îl asculta și făcea întocmai, stârnind furia Irodiadei care nu degeaba i-a cerut moartea. Ziua de post a fost rânduită a se ține tocmai pentru a nu ne asemăna cu Irod, și pentru a cinsti viața înfrânată a lui Ioan.

 

Florica Bisorca