fbpx

29 August, zi de sarbatoare: Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

taierea capului sfantului Ioan BotezatorulComunitatea cre╚Ötin – ortodox─â cinste╚Öte pe 29 August T─âierea capului Sf├óntului Ioan Botez─âtorul.

 

29 August 2013

08:11

În fiecare an pe 29 August în calendarul ortodox este cuprinsă sărbătoarea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astăzi este zi de post și tot astăzi este ultima zi de sărbăroare a acestui an bisericesc deoarece la 01 Septembrie începe un nou an.

T─âierea capului a avut loc chiar de ziua lui Irod, care b─âut peste m─âsur─â fiind i-a cerut Salomeei s─â danseze cu promisiunea ca la schimb ├«i va da tot ce dore╚Öte. Sf─âtuit─â de mama sa Irodiada, so╚Ťia fratelui lui Irod, t├ón─âra a cerut capul sf├óntului.

├Ämp─âratul a zis fetei: ÔÇ×Cere-mi orice vrei, ┼či-┼úi voi da.ÔÇŁ

Fata a ie┼čit afar─â ┼či a zis mamei sale: ÔÇ×Ce s─â cer?ÔÇŁ

┼×i mama sa i-a r─âspuns:┬áÔÇ×Capul lui Ioan Botez─âtorul.ÔÇŁ

Ea s-a gr─âbit s─â vin─â ├«ndat─â la ├«mp─ârat ┼či i-a f─âcut urm─âtoarea cerere:

Vreau s─â-mi dai ├«ndat─â, ├«ntr-o farfurie, capul lui Ioan Botez─âtorul.ÔÇŁ

Marcu, capitolul 6

Ura Irodiadei pentru Ioan Botez─âtorul era pricinuit─â de mustr─ârile pe care Sf├óntul i le adresa lui Irod, cert├óndu-l deseori pentru desfr├óul ├«n care tr─âia cu so╚Ťia fratelui s─âu, Filip. Av├ónd credin╚Ť─â ├«n vorbele lui Ioan, ├«mp─âratul ├«l asculta ╚Öi f─âcea ├«ntocmai, st├órnind furia Irodiadei care nu degeaba i-a cerut moartea. Ziua de post a fost r├ónduit─â a se ╚Ťine tocmai pentru a nu ne asem─âna cu Irod, ╚Öi pentru a cinsti via╚Ťa ├«nfr├ónat─â a lui Ioan.

 

Florica Bisorca