fbpx

„50 de ani de grafică românească” – expoziție în Muzeul Orașului Oradea

Un eveniment important dedicat artei contemporane.

05 Decembrie 2019

13:00

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural ne încântă cu o nouă expoziție. „50 de ani de grafică românească 1970 – 2020” este unul din cele mai importante evenimente de acest fel realizate în România și dedicat artei contemporane românești. Vizitatorii vor putea admira peste 70 de lucrări semnate de 65 de artiști, dintre care trei sunt orădeni.

Vernisajul este programat pentru Vineri, 13 Decembrie, începând cu ora 13:00.

Evenimentul este urmarea parteneriatului dintre Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, împreună cu colecționarul George Șerban și este curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Diana Iancu. Expoziția cuprinde lucrări ale unor artiști din țară și diaspora și aduce în fața publicului o  varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.

Expoziţia anticipează viitoarea expoziție de artă și grafică orădeană, ea urmând să fie completată până la 100 de lucrări în cursul anului viitor. Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, o parte importantă fiind consacrată graficii românești.

Lucrările sunt diverse, iar autorii sunt și ei produsele diferitelor școli de artă. De la un Horia Bernea la Ștefan Câlția, de la Școala lui Vasile Kazar la Mircia Dumitrescu sau Vladimir Șetran, de la acuarela lui Anamaria Smigelschi la desenul lui Sorin Ilfoveanu sau Florin Mitroi continuăm cu Geta Brătescu sau simplitatea plină de înțeles a lui Horia Damian, la gravurile lui Adrian Dumitrache, Peter Pusztai și Dodi Romanați învăluindu-ne de culorile Casiei Csehi, Nicolae Săftoiu sau Liviu Stoicoviciu. Artiști români care trăiesc în diaspora sunt și ei bine reprezentați: Denisa Șerban Maschek, Alma Rusescu, Sofia Frankl, Doina Botez, Irina Georgeta Pusztai, Ana Golici, Georgeta Borusz sau Damó István și exemplele pot continua.