fbpx

Actrița Adela Lazăr ne prezintă o „Oradie din turtă dulce”

Artă dedicată orașului nostru drag!

 

16 Noiembrie 2018

16:20

 

Teatrul Regina Maria invită publicul orădean la expoziţia de pictură „Oradea mea de turtă dulce”. Ea cuprinde 16 tablouri, create de „pictactriţa” Adela Lazăr, în care sunt ilustrate clădiri reprezentative ale oraşului nostru, într-o manieră inedită.

Emblemele oraşului Oradea sunt prezentate într-o manieră plină de culoare, în spirit ludic şi joc cromatic, în arhitecturi care ne aduc aminte de fantasticul copilăriei. Prima expoziţie a Adelei, Chevalet, a avut loc în anul 2008, la Librăria Gutenberg, în cadrul unui eveniment realizat alături de colegul ei, actorul Ciprian Ciuciu.

Prima dată când am ajuns în Oradea, am rămas fascinată de Palatul Vulturul Negru. M-am simţit ca un copil care a pătruns în povestea lui Hansel şi Gretel şi care are în faţă un imens castel de turtă dulce. Atunci am decis să arăt prin picturi cum se vede oraşul Oradea, privit prin ochii mei. Cum arată el în lumea mea de basm

îşi aminteşte Adela.

Imaginea castelului de turtă dulce a determinat-o să imortalizeze și alte clădiri, în aceeași manieră, de pildă Palatul Moskovits de pe Corso. Lucrarea s-a bucurat de un mare succes în cadrul expoziţiei „Hainele cele noi ale împăratului”. Alte clădiri reprezentate în lucrări sunt Palatul Vulturul Negru, Sinagoga Ortodoxă, Palatul Baroc, Teatrul ș.a.

Așadar, cei curioşi să cunoască o altă faţetă a Oradiei sunt invitaţi Miercuri, 5 Decembrie, de la ora 16:30, în foaierul de la parterul Teatrului Regina Maria, la un vernisaj care se anunţă plin de surprize muzicale… şi nu numai. Vor lua cuvântul: criticul de artă Ramona Novicov, scenografa şi artistul plastic Vioara Bara, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici filiala Bihor, actriţa Ioana Dragoş Gajdo şi arhitectul Dan Costa.

Ulterior, expoziţia, care este cu vânzare, va putea fi admirată până în data de 16 Decembrie.

Adrian Pop