fbpx

Agricultorii pot depune cererea unica pentru plata pe suprafata

baniCererile de ajutor pentru suprafeţe se pot depune din luna Martie la APIA Bihor.

 

21 Februarie 2013

09:30

Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (APIA) Centrul Jude┼úean Bihor ├«i anun┼ú─â pe agricultori c─â ├«ntre┬á01.03.3013 ÔÇô 15.05.2013, f─âr─â penalit─â┼úi, respectiv 16.05.2013 ÔÇô 10.06.2013 cu penalit─â┼úi de 1% pentru fiecare zi lucr─âtoare ├«nt├órziere, fermierii din jude┼úul Bihor care utilizeaz─â teren agricol pot depune ┬ácererea unic─â de plat─â pe suprafa┼ú─â.

├Än anul 2013, din fondurile europene F.E.G.A., F.E.A.D.R. ┼či bugetul na┼úional, prin intermediul APIA, se acord─â fermierilor pl─â┼úi ├«n cadrul urm─âtoarelor scheme/m─âsuri de sprijin:

 

 • Schema de plat─â unic─â pe suprafa┼ú─â (S.A.P.S.)
 • Pl─â┼úi na┼úionale directe complementare (P.N.D.C.):
 1. PNDC 1 ÔÇô culturi ├«n teren arabil
 2. PNDC 2 ÔÇô in pentru fibr─â
 3. PNDC 3 ÔÇô c├ónep─â pentru fibr─â
 4. PNDC 4 ÔÇô tutun
 5. PNDC 5 ÔÇô hamei
 6. PNDC 6 ÔÇô sfecl─â de zah─âr
 • Schema de plat─â separat─â pentru zah─âr
 • Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele dec├ót zona montan─â

 

Beneficiarii pl─â┼úilor directe pot fi persoanele fizice ┼či/sau persoanele juridice care utilizeaz─â terenul agricol pentru care solicit─â plata, ├«n calitate de proprietari, arenda┼či, concesionari, asocia┼úi administratori ├«n cadrul asocia┼úiilor ├«n participa┼úiune, locatari sau altele asemenea. Arendatorul, concedentul ┼či/sau locatorul nu beneficiaz─â de pl─â┼úi directe pentru terenul arendat, concesionat ┼či/sau ├«nchiriat.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/m─âsurilor de plat─â poten┼úialii beneficiari trebuie s─â depun─â anual la APIA cererea unic─â de plat─â pe suprafa┼ú─â ┼či s─â ├«ndeplineasc─â condi┼úiile de eligibilitate conform legisla┼úiei comunitare ┼či na┼úionale.

Pentru depunerea cererilor fermierii care utilizează suprafeţe de teren sub 50 de ha trebuie să se adreseze Centrului local APIA unde este arondat respectiv cei care utilizează suprafeţe de teren mai mari de 50 ha Centrului Judeţean al APIA Bihor având asupra lor obligatoriu:

 • actul de identitate (CI/BI) sau pa┼čaport dac─â sunte┼úi cet─â┼úean str─âin ÔÇô original ╚Öi copie;

Si dup─â caz:

– actele care atest─â forma de organizare, ├«nregistrare fiscal─â ┼či cele de numire/desemnare administrator, contractul de asociere al formei simple de asociere f─âr─â personalitate juridic─â ÔÇô original ╚Öi copie;

– dac─â sunte┼úi reprezenta┼úi la depunerea cererii de c─âtre un ├«mputernicit, acesta va prezenta documentul de ├«mputernicire valid (procura notarial─â de ├«mputernicire pentru persoanele fizice ┼či delega┼úia de ├«mputernicire pentru persoanele juridice) ┼či copia dup─â CI/BI ale titularului de cerere ┼či ├«mputernicitului. (├Ämputernicitul ├«nlocuie┼čte titularul doar ├«n scopul ┼či pentru perioada pentru care a fost emis─â ├«mputernicirea);

 • dovada de la banca c─â de┼úin cont bancar c─â activ;

 • adeverin┼úa eliberat─â de Prim─âria pe raza c─âreia se g─âse┼čte terenul pe care ├«l utilizeaz─â ┼či cu care sunt ├«nscri┼či ├«n Registrul Agricol.ÔÇô Adeverin╚Ťa tip comunicat─â de APIA la Prim─ârii ├«n 2013;

 • dac─â ├«n 2013 se utilizeaz─â suprafe┼úe mai mari sau mai mici fa┼ú─â de suprafa┼úa determinat─â ├«n campania anterioar─â, vor trebui prezentate documentele doveditoare ale dreptului de utilizare pentru suprafe┼úele care se modific─â(titlul de proprietate, contract de arend─â, de ├«nchiriere, concesiune, contracte de arend─â anulate, contracte de v├ónzari, dona╚Ťii, etc.) ÔÇô original ╚Öi copie;

├Än campania 2013, completarea ┼či depunerea cererii se realizeaz─â electronic, folosind aplica┼úia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/ . Fermierii pot accesa aceast─â aplica┼úie folosind contul de utilizator. Contul ┼či parola de utilizator se pot obtine acces├ónd site-ul http://lpis.apia.org.ro/ ┬ápe ┬álink-ul ┬áParola acces IPA ONLINE ┬áunde se vor solicita ID-ul unic de ├«nregistrare la APIA: ROÔÇŽÔÇŽÔÇŽ.. ┬á┼či codul numeric personal. In situa┼úia ├«n care se ├«nt├ómpin─â probleme la accesare, fermierii pot solicita centrelor locale sau jude┼úean APIA Bihor s─â furnizeze parola. Parola va fi comunicat─â numai la sediul APIA la care s-a facut ├«nregistrarea. ├Än situa┼úia ├«n care a┼úi uitat parola, accesa┼úi site-ul APIA.