fbpx

APIA anunta: este interzisa arderea miristilor

ardere miristeAgen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â Centrul Jude╚Ťean Bihor (APIA Bihor) informeaz─â cu privire la obliga┼úia fermierilor de a respecta Bunele condi┼úii agricole ┼či de mediu (GAEC 5 ┼či GAEC 8).

 

26 Iulie 2013

12:18

Conform acestor prevederi┬ánu este permis─â arderea miri┼čtilor ┼či a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum ┼či a vegeta┼úiei paji┼čtilor permanente.

Referitor la GAEC 5, preciz─âm c─â nu este permis─â arderea miri┼čtilor ┼či a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condi┼úii fiind men┼úinerea materiei organice ├«n sol prin aplicarea m─âsurilor de gestionare minim─â a miri┼čtilor. Agricultorii care utilizeaz─â teren arabil (inclusiv paji┼čti temporare) nu trebuie s─â ard─â miri┼čtile ┼či/sau resturile vegetale rezultate dup─â recoltarea culturilor (paie de cereale p─âioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapi┼ú─â ┼č.a.), inclusiv miri┼čtile sau iarba r─âmas─â dup─â cosirea paji┼čtilor temporare.

Referitor la GAEC 8, preciz─âm c─â nu este permis─â arderea vegeta┼úiei paji┼čtilor permanente, obiectivul acestei condi┼úii fiind men┼úinerea unui nivel minim de ├«ntre┼úinere a solului prin protejarea paji┼čtilor permanente. Agricultorii care utilizeaz─â paji┼čti permanente nu trebuie s─â ard─â vegeta┼úia, inclusiv iarba r─âmas─â dup─â cositul paji┼čtilor.┬á

Agricultorilor care nu respect─â aceast─â condi┼úie li se vor aplica reduceri la suma total─â de plat─â, conform modului de aplicare a reducerilor ┼či excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafa┼úa ars─â si poate ajunge pana la excluderea totala din una sau mai multe scheme de ajutor si se poate aplica pentru unul sau mai multi ani calendaristici.

transmite directorul executiv APIA Bihor, Florian Pavel