fbpx

APIA elibereaza adeverinte pentru accesarea de credite

ApiaAgen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (APIA) BIHOR informeaz─â beneficiarii pl─â┼úilor na┼úionale directe complementare (PNDC) ├«n sectorul zootehnic, la speciile ovine/caprine, c─â elibereaz─â adeverin┼úe pentru cei care inten┼úioneaz─â sa acceseze credite pentru finan┼úarea activit─â┼úilor curente, de la b─âncile care au ├«ncheiat conven┼úii cu Agen┼úia.

 

23 August 2013

11:26

Creditele ofer─â produc─âtorilor agricoli posibilitatea utiliz─ârii de resurse financiare, necesare activit─â┼úilor curente, p├óna la efectuarea, de c─âtre APIA, a pl─â┼úii primelor pe exploata┼úie ┼či pe cap de animal la care sunt ├«ndrept─â┼úi┼úi potrivit prevederilor legale.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN ÔÇô SA ┼či Fondul Na┼úional de Garantare a Creditului pentru ├Äntreprinderi Mici ┼či Mijlocii garanteaz─â creditele acordate de b─ânci fermierilor.

Toate conventiile ├«ncheiate ├«ntre Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â ÔÇô Banca ┼či Fondul de Garantare sunt postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro.

Potrivit conven┼úiilor, la solicitarea scris─â a fermierului, APIA va elibera o Adeverin┼ú─â de ├«nregistrare a fermierului prin care confirm─â ca Beneficiarul a depus cererea de plat─â pentru PNDC sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, pentru anul 2013, c─â s-au efectuat controalele ┼či verific─ârile administrative asupra Cererii┬á de solicitare a pl─â┼úii na┼úionale complementare sector zootehnic, p├ón─â la data emiterii Adeverin┼úei, conform reglementarilor ├«n vigoare, precum ┼či num─ârul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal. De asemenea, ├«n adeverin┼ú─â se precizeaz─â c─â Beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plat─â la data emiterii Adeverin┼úei ┼či c─â Beneficiarul ├«ndepline┼čte condi┼úiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite ├«n cadrul PNDC sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, ├«n conformitate cu legisla┼úia ├«n vigoare. Conform Ordinul ministrului agriculturii ┼či dezvolt─ârii rurale nr. 732/31.07.2013, cuantumului de plat─â ├«nscris ├«n adeverin┼ú─â este de 30 de lei pe cap de animal.

├Änainte de a solicita Adeverin┼úa de la APIA, fermierul trebuie s─â solicite b─âncii de la care dore┼čte s─â acceseze creditul pentru PNDC ÔÇô sectorul zootehnic, speciile ovine, caprine si bovine, o adeverin┼ú─â ├«n care banca s─â specifice contul de credit ├«n care APIA va vira suma cuvenit─â solicitantului.

Pentru a solicita eliberarea adeverintei, fermierul trebuie sa se prezinte la APIA CJ Bihor din Oradea , str. Matei Corvin , nr.1 cu actul de identitate, o copie a actului de identitate, un dosr plic si o adeverinţă în care banca a specificat contul de credit în care APIA va vira suma cuvenită solicitantului

├Än conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii ┼či dezvolt─ârii rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea condi┼úiilor ├«n care se vor ├«ncheia Conven┼úiile dintre institu┼úiile financiare bancare ┼či nebancare ┼či Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â, ├«n vederea finan┼ú─ârii de c─âtre acestea a activit─â┼úilor curente ale beneficiarilor pl─â┼úilor derulate prin APIA , Banca trebuie s─â respecte nivelurile costurilor aferente acord─ârii creditelor pentru beneficiarii pl─â┼úilor directe, astfel ├«nc├ót dob├ónda final─â aplicat─â beneficiarului nu poate dep─â┼či ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului s─â fie ├«n limita de 1%.

Men┼úion─âm faptul c─â Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe l├óng─â o serie de adeverin┼úe / acte doveditoare necesare dosarului, propriile condi┼úii de creditare, stabilite de c─âtre Creditor ┼či aprobate de c─âtre Banca Na┼úional─â a Rom├óniei. Aici sunt incluse ┼či garan┼úii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului).

Recomandam poten┼úialilor beneficiari interesa┼úi s─â ├«┼či aleag─â Creditorul numai dup─â un studiu atent al condi┼úiilor de creditare impuse de fiecare banc─â (creditoare), pentru a beneficia de condi┼úiile de creditare cele mai avantajoase ┼či care se potrivesc cel mai bine profilului exploata┼úiei sale.