fbpx

APIA verifica exploatatiile agricole

verificareAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Bihor informează fermierii care au depus cererea unică de plată pe suprafaţă 2013 că a început activitatea de control pe teren a acestor cereri, activitate ce se va desfăşura până la 30 Septembrie 2013.

 

23 Iulie 2013

13:08

Conform eşantionului stabilit pentru acest an,  vor fi verificate 191 de exploataţii prin control clasic pe teren, din care 171 de exploatatii vor fi verificate cu privire la respectarea conditiilor de agromediu si 8 cu privire la respectarea cerintelor de ecoconditionalitate.

De asemenea vor fi verificate 1.802 exploataţii prin teledetecţie, din care, pentru 38 vor fi verificate si conditiile de agromediu, iar pentru un numar de 61 vor fi verificate conditiiile de ecoconditionalitate.

Scopul controalelor pe teren este acela de a verifica datele declarate de către fermier în cererea de plată precum şi de a verifica respectarea condiţiilor de eligibilitate, pe baza examinării situaţiei efective de pe teren.

În timpul controlului pe teren se verifică:

  • limitele şi suprafaţa parcelelor agricole
  • respectarea conditiilor de ecoconditionalitate, pe suprafaţa întregii ferme
  • speciile plantelor cultivate pe parcela agricolă declarată  în solicitarea de sprijin sau tipul categoriei de folosinţă a terenului
  • respectarea cerinţelor specifice pachetelor de agro-mediu, pentru parcela  solicitată

Cerințele esențiale de ecocondiționalitate care trebuie avute în vedere de catre fermieri, pe suprafaţa întregii ferme, sunt:

  • evitarea poluarii apelor cu nitrați proveniți din surse agricole prin existenta platformei de gunoi betonate sau impermeabilizate cu capacitate suficientă de depozitare
  • întocmirea planul de fertilizare pentru fermele din zonele vulnerabile la nitrați
  • pentru terenurile din zonele ariilor protejate trebuie respectat planul de management al zonei respective
  • asigurarea protecției păsărilor salbatice și a cuiburilor acestora
  •  nu este permisă evacuarea directă sau indirectă, a substanțelor periculoase într-o sursa de apă
  • depozitarea, manipularea și utilizarea substanțelor periculoase, trebuie să respecte  legislația în vigoare

În ceea ce priveste solicitanţii plăţilor în cadrul Măsurii 214, Plăţi de agromediu, acestia trebuie să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu (Caietul de agro-mediu) pe o perioadă de 5 ani începând de la data la care a semnat angajamentul cu APIA. Toate înscrisurile trebuie actualizate ori de câte ori se realizează activităţi legate de angajamentul de agromediu asumat. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet cu înregistrările făcute, pe toată perioada angajamentului, pentru toate campaniile începând cu anul în care s-a semnat angajamentul şi 3 ani după încheierea acestuia. În cazul unui control din partea A.P.I.A. dar şi a altor organisme de control abilitate fermierul trebuie să prezinte acest caiet. Conform Ordinului M.A.D.R. nr. 275/2011, lipsa Caietului de agro-mediu (pe anul în curs şi anii precedenţi), dar şi necompletarea sau prezentarea incompletă a acestuia, atrage după sine sancţionarea fermierului, sancţionare care poate ajunge până la excluderea de la plată pe pachet/măsură şi în plus returnarea tuturor sumelor primite în anii anteriori. Pentru parcelele de pajiști permanente pentru care fermierul nu solicită pachete de agromediu, trebuie sa prezinte registrul de evidenta al lucrărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *