fbpx

Astazi celebram sarbatoarea Sfintei Parascheva

sfanta parascheva de la IasiSfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul XI, în satul Epivat din Tracia, într-o familie de credincioși înstăriți.

14 Octombrie 2013

08:18

De mică a fost dusă la Sfânta Biserică și crescută în credința creștină, împreună cu fratele ei Eftimie.

Despre viața ei se cunosc puține lucruri, însă se știe că era o fetiță evlavioasă și milostivă, alegând să-și dea hainele celor nevoiași. De multe ori era certată de către părinții ei pentru faptul că-și schimba hainele cele bune cu cele ale unor fetițe sărace. Într-una din zile a dat lănțișorul ei de aur cu cruce, ca milostenie unui nevoiaș.

După moartea părinților, atât Parascheva cât și fratele ei Eftimie aleg să-și împartă averea pe care o moșteniseră, săracilor, iar ei să intre în călugărie în două mănăstiri separate, slujind lui Dumnezeu și oamenilor în post, milostenie și mai ales prin rugăciune.

Pentru cinci ani Parascheva va rămâne la mănăstirea din Heracleea, iar mai apoi va merge în Țara Sfântă, așezându-se într-o mănăstire de maici în pustia Iordanului. La vârsta de 25 de ani i se arată un înger care o îndeamnă, din poruncă dumnezeiască, să se întoarcă în locurile natale, în Epivat, descoperindu-i-se că acolo a ales Dumnezeu să-și dea sufletul ei în mâinile Sale. Reîntoarsă în Epivat și împăcată cu sine, cu semenii ei și cu Dumnezeu, trece la cele veșnice, fiind îngropată ca o străină oarecare.

Prin pronie dumnezeiască sfintele ei moaște sunt descoperite și mutate în biserica Sfinții Apostoli, din Kallicrateia, începând a face multe minuni cu cei care i se rugau cu credință.

După ce sfintele ei moaște sunt mutate, de-a lungul secolelor, prin mai multe biserici, în anul 1641 domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) împreună cu mitropolitul Varlaam al Moldovei (1580 – 1657) primesc în dar de la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva, ce vor fi puse în catedrala mitropolitană Sfinții Trei Ierarhi din Iași, ctitorie a domnitorului moldovean.

De atunci și până în ziua de azi sfintele ei moaște au făcut și vor face în continuare minuni cu cei care i se vor ruga cu credință și inimă curată.

Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în fiecare an la data de 14 Octombrie. Click pentru a descărca și citi Acatistul Sfintei Parascheva. Pentru a asculta Acatistul click AICI.

 

Pr. Gabriel Iakab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *