fbpx

Astazi e sarbatoarea Sf. Apostol Andrei si a Sfântului Mitropolit Andrei Saguna

sfantul andreiÎn data de 30 Noiembrie Biserica Ortodoxă Română sărbătorește doi sfinți cu numele Andrei, ambii având un rol important în viața poporului nostru, românesc.

30 Noiembrie 2013

08:52

 

Despre Sfântul Apostol Andrei se știe că era fratele Sfântului Apostol Petru, fiind, asemenea tatălui lor Iona, pescari din Betsaida. Sfintele Evanghelii amintesc că cei doi frați aveau și o casă în Capernaum, în care ședea Hristos când se afla prin acele locuri.

După Pogorârea Sfântului Duh apostolii au rămas un timp în Ierusalim, iar după Sinodul Apostolic din anul 50 au tras la sorți în vederea răspândirii Evangheliei Mântuitorului Hristos și la celelalte popoare. Sfântului Apostol Andrei i-a revenit părțile Pontului și ale Scythiei (Sciției – nordul Mării Negre și partea de apus, adică Dobrogea de astăzi).

Așadar Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu și la strămoșii noștri daco-geți. Sfânta Tradiție amintește faptul că după ce, o vreme, Andrei a predicat împreună cu fratele său Petru în Asia Mică, el va trece în peninsula Balcanică, venind în Sciția Mică (Dobrogea de azi). Se întâmpla să fie în toiul iernii, pe timpul conducătorilor daco-geți Cutusone și Dura (sau Duras). Sfântul Apostol s-a rugat lui Dumnezeu ca să-l conducă spre un adăpost pentru a se feri de frig și zăpadă. Din dunele de zăpadă apare o haită de lupi ce îl înconjoară pe Sfântul Apostol. Conducătorul haitei îl ia pe Apostol de mână cu gura și îl conduce în peștera unde viețuia haita, încălzindu-l cu blănile lor, culcându-se în jurul Sfântului Apostol. De atunci, se spune că, lupii călătoreau cu Sfântul, acesta devenind patronul lupilor. Tot Sfânta Tradiție și tradiția plaiurilor amintește de primii ucenici daco-geți ai Sfântului Apostol: Innas (In), Rhimas (Rim) și Pinas (Pin), prăznuiți în data de 20 Ianuarie.

De reținut un fapt important, și anume: datorită Sfântului Apostol Andrei poporul român nu a devenit creștin, ca și în cazul altor popoare, ci s-a născut creștin. Datorită acestui fapt Sfântul Andrei este numit și Apostolul Românilor.

Un alt Andrei care, prin faptele sale, a marcat poporul român este și Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna al Transilvaniei. Născut și botezat Anastasie, fiul negustorilor aromâni Naum și Anastasia, se va călugări la doar 25 de ani la mănăstirea Hopovo, luând numele de Andrei.

În viața și activitatea sa, și ca episcop, iar mai apoi și ca mitropolit al Transilvaniei, Sfântul Andrei Șaguna a luptat pentru drepturile românilor transilvăneni, devenind, cum spune un alt mitropolit, Antonie Plămădeală:

un dangăt de clopot care a trezit din amorțire conștiințe și destine, a redat speranțe și vigoare, a pus plugul în brazdă și a desțelenit ceea ce amenința să devină pârloagă.

Sfântul Andrei Șaguna a înființat și susținut peste 800 de școli, tipărind manuale școlare și dând burse studenților merituoși. A înființat tipografia eparhială de la Sibiu, dintre teascurile ei luând naștere și ziarul „Telegraful Român”.

Pentru buna organizare a Bisericii Ortodoxe din Transilvania întocmește renumitul Statut Organic de Funcționare. În anul 1861 contribuie la înființarea asociației Astra, scopul fiind promovarea literaturii și culturii naționale.

Fie ca Bunul Dumnezeu împreună cu cei doi sfinți Andrei ai românilor să vegheze asupra poporului nostru românesc, ocrotindu-ne de văzuții și nevăzuții vrăjmași, în vecii vecilor. Amin! Acatistul Sfântului Apostol Andrei îl regăsiți AICI iar al Mitropolitului Șaguna AICI.

 

Pr. Gabriel – Karol Iakab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *