fbpx

Astazi este Ziua Internationala a Dansului

dans sursa foto worldbellydanceday punct comMapamondul sărbătorește încă o artă, dansul!

 

29 Aprilie 2014

08:08

Aceast─â zi de 29 Aprilie a fost declarat─â ├«n 1982 drept ÔÇ×Ziua Interna┼úional─â a DansuluiÔÇŁ de c─âtre Comitetul┬á Interna┼úional al Dansului, parte a Institului Interna┼úional de Teatru ┼či partener UNESCO, ├«n semn de mul┼úumire adus creatorului baletului modern: Jean-Georges Noverre.

Prin aceast─â s─ârb─âtoare┬áoamenii sunt invita┼úi s─â participe la diferite activit─â┼úi specifice acestei arte:┬áspectacole de dans (balet, clasic, de societate sau standard, latino-americane, moderne ┼či dans urban), workshop-uri,┬á inclusiv cursuri de dans gratuite.

Toate acestea pentru a promova starea de bine pe care dansul ╚Ť0-o poate insufla, ca s─â nu mai vorbim de beneficiile pe care mi╚Öcarea prin dans ╚Ťi le aduce:┬áte ajut─â s─â ├«┼úi cuno┼čti corpul, s─â ├«┼úi ├«mbun─ât─â┼úe┼čti postura ┼či s─â ai un echilibru mai bun. Stimuleaz─â cre╚Öterea┬ástimei de sine ┼či a ├«ncrederii ├«n tine!

De multe ori auzim sau citim sintagma ÔÇ×dansul este via┼úa mea!ÔÇŁ, tocmai pentru c─â dansul ├«nseamn─â via┼ú─â activ─â, te ajut─â s─â sim┼úi c─â tr─âie┼čti!

Prin tradi┼úie, anual, se alege o personalitate din┬álumea dansului care transmite un mesaj de ├«ncurajare ├«ntregii lumi. Mourad Merzouki, personalitatea acestui an, este un┬ácoregraf ┼či dansator francez. Avem din partea lui ╚Öi urm─âtorul mesaj video.

Puteţi citi gândurile autorului traduse în limba romană, chiar AICI. Închei printr-un citat foarte frumos al lui Havelock Ellis, care spune:

Dansul este cea mai elevată, cea mai emoţionantă, cea mai frumoasă dintre arte, pentru că nu este doar translatare sau abstractizare din viaţă; este chiar viaţă.

 

R─âzvan Bar