fbpx

Biserica Olosig va străluci din nou!

sursa: Google Street View

Încă o clădire se pregătește de reabilitare!

 

03 Martie 2019

14:22

Aflată la intersecția străzilor Republcii și Dunărea, biserica „Pogorârea Sfântului Spirit”, cunoscută și sub denumirile Biserica Olosig și Barátok temploma, urmează să intre într-un amplu proces de restaurare. Clădirea  datează din anii 1903-1905 și se află în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Oradea-Olosig, regăsindu-se pe Lista monumentelor istorice din anul 2015.

Lucrările se anunță a fi complexe și vor consta în reabilitarea acoperișului: schimbarea învelitorii din tablă zincată cu învelitoare din tablă de cupru, montarea glafurilor din tablă de cupru la cornișe, aticuri, ferestre, parapeți și profilaturi; reparații la fațade: desfacerea tencuielilor deteriorate, reparații la tencuieli, la profile, ancadramente și ornamente, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor existente cu jgheaburi și burlane din tablă de cupru, reparații și vopsitorii la tâmplăria exterioară, înlocuirea glafurilor cu glafuri confecționate din tablă de cupru.

Valoarea totală a investiției este de 6.445.850,12 lei (fără TVA), iar durata de realizare este de 24 luni. Investiția va fi finanțată din bugetul local, în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea. Lucrarea va fi scoasă la licitație, iar șantierul va demara în urma selectării constructorului.

De asemenea, lângă edificiu, pe partea către strada Dunărea, va fi amenajată o piațetă publică, în continuarea amenajării pietonale realizate în urmă cu doi ani în zonă. În viitoarea piațetă va fi amplasată statuia arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán jr., cunoscut pentru proiectarea multor clădiri din centrul istoric al urbei. Rămășițele sale sunt înhumate în cripta acestei biserici.

Adrian Pop