fbpx

Cursuri de tehnică fotografică, sub egida Euro Photo Art Academy

Secretele fotografiei profesioniste.

 

14 Mai 2020

17:15

În urmă cu 44 de ani, în Primăvara anului 1976, artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP în calitate de președinte al Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea a inaugurat primul curs de inițiere în tehnică și artă fotografică din oraș. Aceste cursuri au fost organizate de-a lungul anilor atât în municipiul de pe Criș, cât și în alte orașe ale României:
Aleșd, Marghita, Sighetu Marmației și Zalău, precum și peste granițele țării: Japonia (Tokyo), Ucraina (Slatina –
Solotvino) și Ungaria (Debrecen, Nyíregyháza si Szolnok).

Din anul 2007 au fost inițiate cursuri de fotografie digitală, de către artistul fotograf Claudiu Szabó EFIAP, vicepreședintele Clubului Fotografic „Nufărul”. După fondarea Asociației Internaționale „Euro Foto Art” (2008), unicul Membru Regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) recunoscut de UNESCO, cursurile au fost organizate în colaborare cu Organizația Parteneră oficială al acestuia: Clubul Fotografic „Nufărul”.

Fiecare curs se finalizează cu un examen și probe practice, precum și cu vernisarea unei expoziții de examen, alcătuită din lucrările absolvenților, ocazie cu care sunt înmânate certificatele de absolvire.  După terminarea cursului mai mulți dintre absolvenți au terminat diferite facultăți de profil sau au devenit fotoreporteri la mass-media locală și centrală din țară și din străinătate, fotografi profesioniști respectiv artiști fotografi consacrați. O parte a absolvenților acestor cursuri au devenit chiar lectori care conduc diferite cursuri de fotograf, acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări, Ministerul Educației Naționale și Ministerului Muncii.

Dintre foștii absolvenți ai cursurilor organizate de Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea se numără și artiștii fotografi:
Ovi D. Pop EFIAPs, directorul departamentului patronaje al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și președintele
Fotoclubului „Varadinum” din Oradea, respectiv Adela Rusu EFIAPs, membru al noului Fotoclub Orădean (Organizație parteneră a Asociației Internaționale „Euro Foto Art”).

Având în vedere notorietatea pe care au câștigat-o aceste cursuri de-a lungul celor 44 de ani, precum nivelul artistic și tehnic a acestora, în viitor acestea vor fi organizate în cadrul „Euro Photo Art Academy”. Odată cu preluarea noii denumiri, pe lângă cele două module cunoscute vor fi organizate și alte cursuri intensive cum ar fi cele derulate on-line (în limbile română și maghiară), pentru grupuri de maximum 10 participanți în Oradea, Marghita, Sighetu Marmației și Slatina (UA). O altă noutate o constituie cursurile on-line individuale (organizate pentru 1 – 2 persoane). De asemenea, vor fi organizate cursuri speciale care se vor derula la sfârșit de săptămână (în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică).

În viitorul apropiat, Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) va acorda patronajul său pentru cursurile organizate de Bengal Photography Institute din Kolkata (India), organizație Parteneră AIEFA, unde de 8 ani sunt formați studenți cu cele mai mari rate de promovare în domeniul fotografiei din India.