fbpx

De azi, Cetatea Oradea găzduiește expoziția „Sibiu 100”

Arc peste timp.

 

18 Septembrie 2019

09:00

 

Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, în colaborare cu Asociația Brukenthal von Studio şi Asociaţia „Euro Foto Art”, ne invită la vernisajul expoziţiei de fotografie şi pictură: „Sibiu 100”.

Evenimentul va avea loc Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 16:00, în Cetatea Oradea, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.

După 100 de ani de la realizarea României Mari suntem în măsură să evaluăm aportul orașului Sibiu la realizarea acestui deziderat. Dacă ținem seama de pregătirea acestui eveniment și instituțiile românești care au funcționat în orașul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acestea și-au adus un aport esențial în realizarea Marii Uniri. După momentul 1 Decembrie 1918 petrecut la Alba-Iulia, Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu, a fost principala instituții care a avut ca sarcină realizarea de facto a Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei. În prima parte a existenței lui, Decembrie 1918 – Noiembrie 1919, sediul acestuia s-a stabilit la Sibiu, unde au funcționat și Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reușit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea și să realizeze tranziția către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru scurtă perioadă, de Marele Sfat Național Român, care și-a desfășurat activitatea tot la Sibiu.

Elementul de modernitate al expoziției vine din combinarea fotografiilor vechi, realizate de Emil Fischer, la începutul secolului XX, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca, în 2018, dar, în același timp, și cu picturile realizate de membrii Asociației Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean,
Andrei Popa și Cătălin Precup. Sunt prezentate clădirile în care au funcționat aceste instituții ale Consiliului Dirigent, subliniind și schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani, clădirile unde au funcționat ASTRA, Partidul Național Român din Transilvania. Străzile și panoramele orașului surprind, adesea, viața cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea și din cea contemporană.

Expoziția va fi deschisă până în 03 Noiembrie.