fbpx

De ce timpul trece atât de repede: Rezonanța Schumann

sursa: medium.com

Rezonanța Schumann între mit şi realitate.

 

01 Ianuarie 2018

17:10

Nu de puţine ori am rămas surprinşi întrebându-ne de ce timpul trece mai repede faţă de anii precedenţi. Oamenii de ştiinţă susţin că ar fi găsit răspunsul şi anume Rezonanța Schumann, mai exact accelerarea rezonanţei Schumann ce afectează perceperea subiectivă a trecerii timpului.

Rezonanțele Schumann sunt rezonanțele electromagentice globale, exercitate de descărcările fulgerelor în cavitatea formată de suprafața Pământului și ionosferă. Rezonanța Schumann apare datorită faptului că spațiul dintre suprafața Pământului și ionosferă acționează ca un spațiu închis.

Perceperea subiectivă a timpului şi a spaţiului este importantă pentru organismele vii. Creierul uman poate modifica perceperea subiectivă a scurgerii timpului, în corelaţie cu factori de mediu. Există zone geografice în care timpul perceput prin simţurile noastre se dilată. La fel sunt zone în care timpul subiectiv se scurtează. Prin urmare, avem posibilitatea să ne prelungim sau să ne scurtăm durata vieții, în funcție de locul în care ne aflăm, susţin cercetătorii.

Pe de altă parte, există oameni de ştiinţă care contrazic această teorie, precum şi faptul că o zi nu mai are 24 de ore, ci doar 16 sau mai puţin. Deşi aceştia nu neagă că rezonanţa Schumann este un fel de orologiu planetar, iar organismele vii sunt influenţate de acest orologiu electromagnetic, ei susţin că nu s-a semnalat nici o modificare a acestei rezonanţe.

Fie că este vorba de o micşorare reală a timpului, fie că de vină este  cantitatea crescută de informaţie pe care creierul nostru trebuie să o proceseze, iar dezvoltarea societăţii şi a posibilităţilor de comunicare ne face tot mai dependenţi unii de alţii, depinde de fiecare dintre noi cum alegem să ne organizăm şi să ne petrecem timpul.

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *