fbpx

Deceniile Roșii, o poveste expusă în imagini accesibilă orădenilor. FOTO

evenimente oradea, Pentru cei dornici să vadă și o altă față a trecutului. 

 

25 Noiembrie 2016

12:00

Cu prilejul inaugurării expoziției „Oradea – Deceniile Roșii. Vizitele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și Ceaușescu în Bihor”, studenții anului III ai specializării Jurnalism, din cadrul Universității din Oradea, au avut prilejul să se întoarcă în trecutul roșu al anilor de comunism românesc.

La această călătorie în timp a contribuit Nicolae Meseșean, fotograful oficial al vizitelor cuplului prezidențial.

El a donat Muzeului Cetății și Orașului Oradea peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei familiei Ceaușescu din perioada anilor 1966 și până în 1987. De asemenea, colecția de fotografii cu vizitele lui Dej a fost expusă prin grija Serviciului Județean Bihor a Arhivelor Naționale.

Nicolae Meseșean a împărtășit studenților din experiențele și situațiile pe care le-a trăit în perioada comunistă, fiind atât de aproape de familia Ceaușescu.

A povestit despre dificultățile cu care s-a confruntat în acele timpuri și despre faptul că un fotograf era nevoit să substituie tehnologia atât de precară.

Un fotograf bun trebuie ca, prin imaginea sa, să redea 1000 de cuvinte. Astfel, el trebuie sa fie poet, pictor și, nu în ultimul rând, un bun profesionist.

a declarat Nicolae Meseșean.

Întâlnirea a fost interactivă. În urma discursului și povestirilor, au urmat întrebări din partea curiosului auditoriu. Tot în cadrul acestui eveniment, viitorilor jurnaliști li s-a oferit un tur ghidat din partea drd. Cristian Culiciu și a muzeografilor dr. Augustin Țărău și dr. Cristina Liana Pușcaș.

Tinerii  au catalogat această întâlnire că fiind benefică pentru că „istoria ne poate ajuta să aflăm ce a fost greşit în trecut şi astfel să nu mai repetăm sau, dimpotrivă, să păstrăm ce a fost bine”.

Expoziţia „Oradea – Deceniile Roşii” este deschisă până în 31 Ianuarie 2017, programul de vizitare este de marţi – duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00. Taxa de vizitare pentru toate expozițiile Muzeului este de 5 lei.

 

Georgiana Ecaterina Petrikaș

studentă, Jurnalism, anul III 

evenimente oradea,

poze-ceausescu-3-of-9

poze-ceausescu-5-of-9

poze-ceausescu-6-of-9

poze-ceausescu-1-of-9