fbpx

În curând se schimbă ceasul, România trece la Ora de Iarnă 2023!

Sfârșitul lunii lui Brumărel 2023 ne aduce trecerea la ora de iarnă.

 

24 Octombrie 2023

08:26

Ca în fiecare an, primăvara și toamna se schimbă ora. Darea în față sau în urmă a acelor de ceasornic nu mai este o surpriză, ci mai mult o tradiție!

Este o regulă ca, în ultima zi de sâmbătă a lunii Octombrie, să trecem la ora de iarnă. Dar țineți cont, numai în ultima sâmbătă urmată de o altă zi de duminică, duminică care să fie tot în luna Octombrie.

În consecință, Evenimente Oradea vă informează că, în 2023, trecerea la ora de iarnă are loc în noaptea de 28/29Octombrie. Concret, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Așadar, seara, până să vă puneți la somn, mutați ceasurile în urmă cu o oră. Cel puțin pe cele mecanice, care nu au un sistem automat de schimbare a orei, precum telefoanele mobile de exemplu.

Ideea orei de vară și a celei de iarnă a fost, pentru prima dată, adusă în discuții de astronomul și entomologul George Vernon Hudson în 1895, deși implementată a fost abia în anul 1916, pe 30 Aprilie, în Germania și Austro-Ungaria. La scară largă, acest concept, de salvare a energiei, a fost pus în aplicare și de Statele Unite după 1950, ca urmare a crizelor din anii 1970 (criza petrolului din 1973 și criza energetică mondială din 1979).

Schimbarea orei va aduce, în cazul unora, și mici senzații de disconfort, reacții normale. Însă acordați-vă o perioadă de acomodare. Puteți începe o cură de vitamine, iar consumul de mai multe fructe, legume și o bună hidratare a organismului ar fi recomandate pentru a preîntâmpina alte stări neplăcute.

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *