fbpx

În pregătire: noi legături rutiere în vestul și sudul Oradiei

Oradea ar putea deveni un nod rutier important în regiune.

 

19 Iulie 2020

16:30

În această săptămână, Primăria Oradea a prezentat stadiul unor proiecte de infrastructură care ar ușura circulația spre proaspăt construita autostradă A3, precum și spre Arad și Nojorid.

Legătura de 19 km dintre Calea Sântandrei și autostrada Biharia – Borș II (autostradă care va fi deschisă în August sau Septembrie) este în curs de licitare, iar șantierul ar putea începe prin Toamnă – Iarnă. Din această legătură ar putea pleca un alt drum, expres (asemănător unei autostrăzi) către Arad. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat soluția de trafic pentru joncțiunea dintre cele două, practic un nod rutier care ar urma să fie construit între Oradea și Sântandrei.

Traseul variantei se desfășoară paralel cu CF 328 Arad-Oradea și intersectează DC 80 la km 3+760 (cu pasaj pe acesta) și continuă până la km 5+900 unde supratraversează cu pod, canalul existent și drumurile locale adiacente acestuia.

În continuare, traseul are o orientare Nord-Est și traversează DC 77 la km 9+400 (cu pasaj pe acesta). La cererea autorităților locale, în această poziție s-a prevăzut amenajarea  unui nod rutier pentru a se asigura  conectivitatea în/din drumul expres a rețelei de drumuri prevăzute a se realiza în zonă (drumul de legătură Oradea-Nojorid, legătura la aeroport Oradea).

După cca. 1 km de la DC 77, traseul traversează cu un pod calea ferată CF 328 (Oradea-Arad) și drumurile locale și continuă până la intersecția cu DJ 797 (Oradea-Sântandrei), unde se amenajează un seminod, pentru a se asigura relațiile dinspre A3 și spre Arad cu localitatea Sântandrei și zona de sud a municipiului Oradea.

După traversarea DJ 797, la cca. 700 m se supratraversează cu un pasaj comun CF 334 (Oradea-Cheresig), un canal, pârâul Peța și drumuri locale.

De la km 15+100, cele două căi ale drumului expres se despart pentru a traversa denivelat zona intersecției giratorii de la km 3 a drumului de legătură centura Oradea. Sensul Arad-A3 supratraversează girația cu un pasaj, iar canalul cu drumurile adiacente sunt traversate cu un pod comun, după care se racordează la drumul de legătură centura Oradea în zona km 16+340 (km 3+800 centura Oradea) prin benzi speciale de intrare în flux. Sensul A3-Arad se dezvoltă pe partea stângă a sensului Arad-A3, cu traversarea bretelei spre Sântandrei a sensului giratoriu (cu un pasaj mai scurt) și a canalului și drumurilor adiacente acestuia. În această zonă este amenajat un nod rutier care face legătura cu rețeaua rutieră din zona (Centura Sântandrei, drum de legătură Oradea-Sântandrei, legătura strada Meșteșugarilor).

În continuare până la DN1, traseul este comun cu cel al drumului de legătură centura Oradea. Mai jos puteți vizualiza traseul (marcat cu mov), inclusiv nodul rutier (dreapta-sus) pe hartă:

Mai jos puteți vedea un detaliu al zonei Oradea – Sântandrei:

O altă legătură ar putea apărea între sudul Oradiei – Cartierul Grigorescu și Nojorid, fiind vorba de un drum care s-ar ramifica lângă pădure, cu o cale atât către intrarea principală în sat și drumul către Livada, cât și spre partea estică a satului.

Traseul drumului de legătură de circa 8,4 km pleacă din cartierul Grigorescu, având ca punct de plecare o bifurcație de la străzile Hack Halasi Gyula şi Calea Nojoridului şi continuă pe strada Nojoridului, înspre liziera pădurii, până la limita de proprietate între cele două UAT-uri, apoi pe teritoriul comunei Nojorid până în intersecţia cu drumul comunal Nojorid – Apateu (DC 64).
Indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate ar putea fi aprobați deja în luna August, iar lucrările ar putea începe, în cel mai optimist caz, anul viitor, finanțarea venind, cel mai probabil, din fonduri europene. Drumul va fi dotat cu stații de autobuz pentru o viitoare linie OTL spre Nojorid, precum și cu o pistă pentru biciclete. În plus, pe lângă lucrările la drumul de legătură, împreună cu Primăria Nojorid se dorește amenajarea unei zone de recreere pe marginea pădurii. Vedeți mai jos traseul pe hartă: