fbpx

Inedit: zăpada artificială e produsă cu ajutorul unei bacterii

sursa: speikboden.org

sursa: speikboden.org

Să vezi și să nu-ți vină să crezi!

 

26 Iunie 2016

17:31

Dacă vă place să schiaţi, cu siguranţă v-aţi întrebat, cel puţin o singură dată, cum este produsă zăpada artificială. Ei bine, iată răspunsul:

Pentru frumoasa zăpadă artificială trebuie să-i fim recunoscători unei bacterii. Bacteria se numeşte Pseudomonas syringae iar proteina acestei bacterii (proteină numită InaZ) începe procesul de congelare a apei atunci când aceasta se apropie de 0°C, ceea ce, în mod normal, este dăunător plantelor – gazdă.

În încercarea de a desluşi misterul funcţionării acestei bacterii – minune, cercetătorii au folosit o tehnică bazată pe laser, numită stretoscopie specială de generare a frecvenţelor.

Aceasta le-a permis să vadă, la un nivel molecular, desigur, cum această bacterie împrăşie apa, creând, mai apoi, gheaţa. Astfel, o parte a unei proteine InaZ aranjează moleculele de apă într-o formaţiune ordonată, pregătindu-le pentru formarea gheţii.

Dar, potrivit studiului apărut în Advances Science privind această moleculă, secretul de bază al bacteriei este modul în care apa este aranjată în alungiri de molecule care iniţial erau slab dezvoltate.

Aceste linii reprezintă limita dintre moleculele de apă şi cele de aer, şi sunt, de asemenea, locul unde are loc adevărata magie – formarea cristalelor de gheaţă. Proteina execută, de altfel, şi rolul de a ţine departe căldura de apa care îngheaţă, astfel încât procesul să poată fi realizat în întregime.

Această descoperire nu este însă benefică doar pentru crearea zăpezii artificiale sau a gheţii. Ea ar putea îmbunătăţi şi acurateţea prezicerilor meteorologice şi a schimbărilor climatice sau ar putea ajuta chiar şi la crearea în atmosferă a ploii şi a zăpezii.

 

Ludmila Naghi