fbpx

Istoria zilei de „Valentine’s Day”

sursa foto thoughtcatalog .com

sursa foto thoughtcatalog .com

14 Februarie, Ziua Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor, este astăzi celebrată de milioane de oameni la nivel mondial.

 

14 Februarie 2015

09:00

Mulţi ştiu, mulţi celebrează, dar puţini cunosc adevărata poveste a Sfântului Valentin. Se pare că ziua patronului îndrăgostiţilor de pe întreg mapamondul îşi are originile tocmai în secolul III, la Roma. Atunci, în timpul Împăratului Claudiu al II-lea, trăia un Valentin care s-a opus cu vehemenţă unei legi date de conducător: Claudiu constatase că tinerii bărbaţi necăsătoriţi sunt luptători mai buni decât cei căsătoriţi, cu familii. Drept urmare, împăratul a dat un ordin prin care le interzicea tinerilor să se mai căsătorească.

Valentin, călugărul creştin, nu a fost de acord cu această nouă lege şi a decis să căsătorească în secret toţi tinerii care se iubeau. Pentru împotrivirea lui, a fost ucis din ordin împărătesc.

Alte istorioare vorbesc despre Sfântul Valentin ca şi de salvatorul creştinilor: el îi ajuta pe încreştinaţi să evadeze din închisorile romane, unde erau bătuţi şi torturaţi.

Legendele mai spun că trendul cadourilor, inimioarelor şi dăruirii de ilustrate de Ziua Îndrăgostiţilor a fost dat chiar de un Sfânt Valentin, care, întemniţat fiind, s-a îndrăgostit tocmai de fiica temnicerului, căreia i-a trimis o cartă colorată.

E adevărat că în România celebrăm iubirea și de „Dragobete”, în timp ce unii nici nu vor să audă de „aceste sărbători inventate”.

 

Ioana Mădălina Ștefănică