fbpx

La multi ani, 9 Mai!

europa steagLa mulți ani, Romania! La mulți ani, Europa! Semnificația zilei de 9 Mai.

 

09 Mai 2014

08:00

La data de 09 Mai 1877, în Parlamentul de la Bucureşti, ministrul de externe la acea dată, Mihail Kogălniceanu, proclama independenţa de stat a României. În contextul izbucnirii conflictului dintre Rusia şi Imperiul Otoman, fapt care se producea la data de 12 Aprilie, România căuta să iasă de sub suzeranitatea (stăpânirea) otomană. Ca urmare a acestui eveniment, prin citirea Declaraţiei de Independenţă, România dorea a fi un stat liber, de sine stătător.

Proclamarea Independenţei a fost obţinută însă pe câmpul de luptă. Începând cu luna August, România intra în acest conflict de partea Rusiei. În ciuda pierderilor de vieţi omeneşti, soldaţii români obţineau victoriile de la Rahova, Plevna, Smârdan sau Vidin în faţa armatei otomane, uşurând astfel înfrângerea Imperiul Otoman. Acestea au rămas cunoscute în istoria României sub numele de „Războiul de Independenţă”, deoarece, la scurtă vreme după încheiere, prin tratatele de pace de la San Stefano, iar apoi Berlin, Marile Puteri recunoaşteau statutul de stat independent al României.

Prin urmare, ziua de 09 Mai marchează obţinerea independenţei ţării noastre.

La data de 09 Mai 1945 se punea capăt în mod oficial ostilităţilor celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Pe fondul înfrângerilor suferite de Germania nazistă în ultima parte a conflagraţiei, dar şi ca urmare a invadării Germaniei şi ocupării Berlinului de către trupele Aliate în primăvara anului 1945, Adolf Hitler se sinucidea la 30 Aprilie. Succesorul acestuia la cârma statului german, amiralul Karl Dönitz, cerea în scurt timp semnarea actului de capitulare cu Aliaţii. Astfel, la 08 Mai generalul german Alfred Jodl semna documentul prin care Germania îşi recunoaştea capitularea, prevederi ce au intrat în vigoare o zi mai târziu. La 09 Mai războiul era încheiat în Europa.

Aşadar, în urma acestui lung şir de evenimente, pentru a reaminti cele petrecute atunci, s-a luat decizia sărbătoriri zilei Europei la data de 09 Mai.

 

 

Florin-Alin Oros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *