fbpx

La Mulți Ani pompierilor din România!

evenimente oradea turnul primărieiCinste salvatorilor!

 

13 Septembrie 2018

08:19

 

Pompierii români aniversează astăzi 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment istoric în care ostaşii Companiei de Pompieri Bucureşti, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat cu îndârjire, curaj şi devotament împotriva armatei otomane net superioare numeric, aducându-şi astfel tributul suprem idealului Revoluţiei de la 1848.

Primele servicii de pompieri profesoniști din România au fost înființate după anul 1860 în orașele mai importante, iar în anul 1874 au fost puse bazele Corpului Pompierilor Militari. Pompierii-artileriști s-au remarcat în războiul de independență din 1877-1878, ei luptând alături de soldați.

Comandamentul Pompierilor s-a înființat în anul 1929, depinzând de Ministerul de Interne, salvatorii acționând sub organizarea actuală din anul 1936.

Anual, începând din 1953, data de 13 Septembrie este marcată „Ziua Pompierilor din România”. Pentru a o marca așa cum se cuvine, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” va organiza Joi, 13 Septembrie 2018, mai multe activități, între care o depunere de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni, aflat în fața sediului ISU, respectiv Ziua Porților Deschise, la aceeași instituție. Seara, orădenii sunt așteptați să admire o defilare a autospecialelor din dotarea ISU.

Programul Zilei Porților Deschise este următorul:

  • 10:00 – 16:00 – prezentarea tehnicii de intervenţie, a echipamentelor şi accesoriilor din dotare
  • 10:00 – 14:00 – consolidarea cunoștințelor de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi a regulilor de comportament în cazul producerii unor situaţii de urgență, prin sesiuni interactive la punctul de informare preventivă; atelier de prezentare a noţiunilor de prim-ajutor de bază; activităţi pentru copii: acţionarea asupra unor focare la macheta căsuță cu refularea apei prin pistol de înaltă presiune în 10 secunde
  • 10:30 – prezentarea modului de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie
  • 11:00 – exerciţiu demonstrativ de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat în cazul producerii unui accident rutier
  • 11:30 – exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime cu ajutorul scării culisabile
  • 12:30 – exerciţiu demonstrativ de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat încazul producerii unui accident rutier
  • 13:00 – prezentarea modului de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie
  • 13:30 – exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime cu ajutorul scării culisabile

Persoanele interesate vor putea, de asemenea, să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei – 57.

Adrian Pop