fbpx

Limonada – 19 rețete răcoritoare pentru sezonul cald

sursa: bembu.com

Apă, lămâie, zahăr sau miere și alte câteva ingrediente delicioase se pot transforma într-o sursă de hidratare și sănătate!

 

14 August 2017

10:33

Limonada este sucul home made cu care majoritatea dintre noi am crescut. Rețeta era simplă: storceai o lămâie (în caz că nu aveai lămâie foloseai sare de lămâie sau helas), puneai zahăr fără număr ca să fie cât mai dulce și eventual niște cuburi de gheață și dacă mai aveai și un pai colorat, deja te credeai milionar pe-o insulă cu nisip de aur!

Pe măsură ce talentul și interesul culinar a crescut, am descoperit că în limonadă poți introduce legume și fructe, care vor îmbunătăți licoarea dulce-acrișoare, transformând-o într-o poțiune magică cu proprietăți curative.

Câteva rețete simple și la îndemână cuprind: mentă, castravete, ghimbir, pepene, zmeură și chiar smântână sau alcool, pot face dintr-o banală limonadă, o încântare pentru papilele noastre gustative.

  1. Limonadă cu sirop de lămâie – ai nevoie de 2 lămâi, 4 linguri de zahăr și 1.8 litri de apă. Se rade coaja lămâilor (partea galbenă) și se pune la fiert în apă împreună cu zahărul. Se dă în 2-3 clocote și se lasă la răcit, după care adaugăm zeama de la cele două lămâi, inclusiv sâmburii și pulpa care rămân pe storcător. Se dă la rece, iar înainte de servire se strecoară. Se servește cu o felie de lămâie sau de portocală în pahare glasate. În loc de zahăr puteți folosi miere, iar peste siropul de lămâie fiert puteți turna apă minerală rece și gheață.
  2. Limonadă cu mentă – Lămâia se stoarce și se pune în blender împreuna cu apa, zahărul și frunzele de mentă. Se amestecă până când frunza de mentă e mărunțită bine și se gustă până este suficient de dulce.
    Se toarnă în pahare și se servește imediat.
  3. Limonadă cu pepene roșu – este ușor de preparat, ai nevoie de 600 gr pepene roșu, 250 ml zeamă de lămâie, 250 ml sirop de mentă și 1L de apă. Pepenele roșu se taie bucățele și se pasează prin blender. Sucul astfel obținut se strecoară printr-o sită, după care se toarnă peste zeama de lămâie și siropul de mentă și se adaugă apa. Limonada se pune la frigider pentru 2-3 ore și o servim cu gheață și feliuțe de lămâie.
  4. Limonadă cu grepfrut – pentru a obține un litru de limonadă e nevoie de 2 grepfrut roz, o lămâie, un plic de zahăr vanilat, miere de albine, 500 ml apă plată sau minerală. Se storc cele 2 grepfruturi și o jumătate de lămâie, în timp cealaltă jumătate de lămâie o vom tăia în felii subțiri sau în cuburi în funcție de preferințe. Sucul și bucățile de fructe le punem în vasul de limonadă, punem peste ele miere, zahărul vanilat, turnăm apa și le amestecăm până când se topește zahărul. Se servește rece, de la frigider.
  5. Limonadă cu căpșune – ingrediente: 2 lămâi, gheață, 1.5L apă, miere de albine sau zahăr, 600 gr căpșune. Pasăm prin blender căpșunele, mierea de albine sau zahărul, lămâile tăiate în patru și 500 ml apă.
    Amestecul rezultat îl strecurăm, după care adaugăm restul de apă. Se poate servi cu gheață, iar drept decor putem pune bucățele de căpșune, felii de lămâie și ierburi aromate. În caz că vrei să îți uimești musafirii, poți folosi bere blondă în loc de apă. Pentru o aromă mai deosebită, puteți adăuga niște rozmarin proaspăt.
  6. Limonadă cu piersici – se prepară la fel ca limonada cu căpșune, numai că le înlocuim cu bucăți de piersici. Pentru a obține o pastă mai omogenă, e recomandat să decojim piersicile înainte de a le pasa în blender.
  7. Limonadă că zmeură – procedeul de preparare este identic cu al celei de căpșune sau cu piersici. Dacă e o seară mai deosebită între prieteni, se poate adăuga puțină vodcă în paharul cu gheață.
  8. Limonadă cu vișine – vișinele spălate și fără sâmburi împreună cu sucul lor se adaugă peste apa cu zahăr și sucul de la lămâia stoarsă și se lasă peste noapte la frigider. Se strecoară înainte de a o consuma. Dacă setea e prea mare și nu mai ai răbdare până a doua zi, o poți prepara cu sirop de vișine
  9. Limonadă cu ananas – limonadei clasice îi adaugi felii de ananas proaspăt tăiat cubulețe, eventual poți pasa în blender ananasul cu gheața.
  10. Limonadă de portocale – ai nevoie de: 50 gr miere, 400 ml apă minerală sau sifon, 6 linguri suc de portocale, 2 linguri suc de morcovi, 1 gălbenuș, zeama de la jumătate de lămâie, 2 cuburi de gheață. Se amestecă bine mierea cu gălbenușul, se adaugă sucul de portocale(dacă e proaspăt trebuie strecurat), zeama de lămâie, sucul de morcovi. Se amesteca totul foarte bine și completezi cu apă minerală. Se servește cu cuburi de gheață.
  11. Limonadă cu cimbru – o poți pregăti din lămâie, castraveți, zahăr și cimbru.
  12. Limonadă cu  lime și lavandă – se prepară din lămâie, lavandă și sirop de arțar pe post de îndulcitor.
  13. Limonada de trandafiri – se obţine din petalele de trandafiri, lămâi, miere, apă, gheaţă. Se mai pot adăuga frunze de mentă, felii de portocale, grepfrut, kiwi, ghimbir. Este o limonadă puternic parfumată.
  14. Limonadă cu busuioc – prepari o limonadă obișnuită așa cum îți place ție, iar la final adaugi niște busuioc proaspăt tăiat mărunt
  15. Limonadă cu ghimbir – ai nevoie doar de apă minerală, coaja rasă de la o lămâie, zeama de la 4 lămâi, zahăr, câteva feliuțe de ghimbir, gheață și lămâie pentru decor.
  16. Limonadă-cremă la gheață – e o rețetă neobișnuită, dar gustoasă. Ingredientele necesare sunt: 2 linguri de smântână dulce, 2 linguri zeamă de fructe sau sirop, apă minerală și gheață. Se bat bine smântâna cu zeama de fructe sau siropul și se adaugă treptat, amestecând mereu apa minerală. Se servește rece.
  17. Limonadă cu rubarbă – ingrediente: apă plată, rubarbă proaspătă tăiată mărunt, 100 gr zahăr brun, coajă de lămâie, câteva fire de mentă proaspătă, zeama de la o lămâie, o doză de Sprite sau 7Up. Se amestecă apa, rubarba tăiată mărunt, zahărul, coaja de lămâie și menta tocată mărunt. Se dă în clocot până când zahărul se dizolvă complet. Amestecul se lasă la răcit și se strecoară într-o carafă. Se adaugă doza de Sprite sau 7Up și se servește cu gheață și frunze proaspete de mentă.
  18. Limonadă cu sfeclă – prepari o limonadă clasică din lămâie, zahăr și apă, la care adaugi sfeclă roșie proaspătă dată prin răzătoare. Se strecoară înainte de consum.
  19. Limonadă cu ardei iute – se obţine dintr-un ardei iute, tăiat în bucăţi, fără seminţe, apă, zahăr, lămâi şi o linguriţă de sare. Ardeiul iute se pune într-o cană cu apă şi se fierbe 2 minute, adaugi zahărul şi mai fierbi 2 minute. Siropul se amestecă cu celelalte ingrediente. Se consumă rece cu cuburi de gheaţă.

Și acum să vedem câteva proprietăți curative ale consumului de limonadă:

  • hidratează
  • dinamizează metabolismul şi digestia
  • energizează şi alcalinizează corpul
  • ajută eliminarea celulitei
  • puternic antioxidant
  • ajută la eliminarea acidului uric
  • eficientă în cazul afecţiunilor articulaţiilor, legate de depunerea de săruri, dar şi a pietrelor la rinichi sau vezica biliară
  • ajutor în tratarea laringitei, anghinei și a răcelii
  • sursă bogată de vitamine din complexul B, vitaminele C, A, E, K  și au un conţinut bogat în minerale: calciu, magneziu, potasiu şi fier, mangan, zinc, fluor, fosfor, cupru
  • curăţă dinţii şi menţine respiraţia curată
  • ameliorează aftele şi stomatitele
  • ajută la buna funcţionare a inimii și la normalizarea presiunii sângelui
  • are efect antibacterian, împiedicând dezvoltarea tumorilor
  • anticancerigen
  • efect afrodisiac
  • relaxant, tratează insomnia
  • ajută la regenerarea pielii
  • limonada cu piersici reduce anxietatea
  • limonada cu ananas dizolvă cheagurile de sânge care dau tromboze
  • limonada cu cireşe protejează vasele de sânge de stresul oxidativ şi celulele creierului de demenţă, previne atacurile de gută şi are efect antiinflamator
  • limonada cu fragi ajută în anemii, afecţiuni renale şi circulatorii, febră, gută, dereglări menstruale, constipaţie, reduce tensiunea arterială şi tonifiază sistemul nervos
  • limonada cu ardei iute activează circulaţia, previne infarctul şi accidentul vascular cerebral
  • limonada cu ghimbir taie greaţa, ajută în crampe stomacale, balonare şi indigestie

Oricum am prefera să o consumăm, un pahar de limonadă e sănătate la pahar!

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *