fbpx

Mircea cel Bătrân, primul conducător care a purtat bătălii cu Imperiul Otoman

foto: flicr.com

foto: flicr.com

Să ne cunoaștem istoria!

 

28 Februarie 2016

17:01

Voievod al Ţării Româneşti în perioada 1386 – 1418, Mircea cel Bătrân a fost primul mare conducător român care a purtat bătălii cu Imperiul Otoman.

În contextul în care otomanii cuceriseră o mare parte a Peninsulei Balcanice, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, fluviul Dunărea a devenit linie de demarcaţie dintre Ţara Românească şi Imperiul Otoman, dintre lumea creştină şi lumea musulmană.

De aceea, politica externă dusă de Mircea cel Bătrân a vizat păstrarea independenţei ţării, voievodul român îmbinând confruntările militare cu încheierea unor tratate de pace antiotomane cu statele creştine vecine (aşa cum a fost tratatul de pace încheiat în Martie 1395, la Braşov, dintre Mircea cel Bătrân şi împăratul Romano-German, şi totodată Rege al Ungariei, Sigismund de Luxemburg. Apropo! Ştiţi că împăratul/regele Sigismund de Luxemburg a fost îngropat în cetatea din Oradea, în incinta fostei catedrale gotice?).

Pericolul reprezentat de cuceririle otomane l-au determinat pe conducătorul român să alipească Dobrogea la Ţara Românească în anul 1388. Câţiva ani mai târziu, în 1395, a avut loc confruntarea militară de la Rovine, dintre Mircea cel Bătrân şi sultanul turc Baiazid I, care s-a încheiat cu victoria clară a românilor şi păstrarea neştirbită a fiinţei statele a Ţării Româneşti (chiar dacă în anul 1396, în timpul cruciadei de la Nicopole, armatele creştine, inclusiv a Ţării Româneşti, au fost învinse de acelaşi sultan otoman/turc).

După anul 1402 (an care marchează înfrângerea otomanilor în bătălia de la Ankara în faţa mongolilor conduşi de căpetenia Timur-Lenk, sultanul Baiazid I fiind luat, şi găsindu-şi sfârşitul, în captivitate), Mircea cel Bătrân s-a implicat în luptele de putere pentru ocuparea tronului imperial. În consecinţă, în vederea asigurării stabilităţii şi securităţii graniţelor ţării, voievodul român i-a sprijinit, succesiv, pe Musa, apoi pe Mustafa (fiii lui Baiazid I). Fără succes însă! Noul sultan a devenit Mahomed I Celebi (1413 – 1421), un alt fiu al fostului sultan Baiazid I.

Din nefericire, spre sfârşitul domniei lui Mircea cel Bătrân, Mahomed I a reuşit în anul 1417 să cucerească Dobrogea, aceasta devenind parte a Imperiului Otoman, sub forma unui paşalâc (provincie), până în anul 1878. În acelaşi an, Ţara Românească era obligată să plătească tribut, semn al impunerii suzeranităţii (stăpânirii, influenţei) otomane.

Apoi, în 1418, după o domnie de 32 de ani, voievodul Mircea cel Bătrân îşi va da obştescul sfârşit, fiind îngropat la mânăstirea Cozia, ctitoria sa.

 

Florin-Alin Oros