fbpx

O provocare pentru studenţii orădeni: simularea negocierilor pentru BREXIT

O sesiune interactivă a avut loc în Sala Mare a Primăriei noastre. 

 

05 Noiembrie 2018

11:25

La finele săptămânii trecute, în 02 Noiembrie 2018, în Sala Mare a Primăriei din Oradea, a fost organizată Simularea negocierilor pentru BREXIT de către Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Cabinetul Eurodeputatului Emilian Pavel, cu Asociaţia Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi cu Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Subiectul discutat a fost părăsirea UE de către Regatul Unit al Marii Britanii.

Toți cei 20 de oficiali europeni, prezenți la negociere prin vocea studenților de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, și-au expus opiniile cu privire la trei teme principale: drepturile cetățenilor din UE după BREXIT, problema graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord și viitorul cooperării polițienești și judiciare în materie penală.

Astfel, în cadrul negocierilor, au avut loc discuții aprinse între participanți, în special între Donald Tusk (rol asumat de către studentul Răzvan Sicoe), Angela Merkel (Ramona Goman) și Theresa May (Michelle Nica). Totodată, Președintele Franței, Emmanuel Macron (Raluca Lup), a precizat că Marea Britanie va părăsi UE doar cu consecințe. Deopotrivă a fost discutat și subiectul eventualei reîntoarceri în UE a Marii Britanii, care ar fi posibilă doar prin parcurgerea, din nou, a procedurii de aderare.

Negocierile s-au finalizat printr-un document, votat în unanimitate de către participanți, în care au fost incluse atât punctele asupra cărora părțile au convenit, cât și punctele asupra cărora s-a înregistrat un oarecare progres, urmând ca negocierile să fie reluate cu altă ocazie – și anume la Summit-ul extraordinar din luna Noiembrie 2018, precum și la Summit-ul Consiliului European din 13 – 14 Decembrie 2018.

În cadrul conferinței de presă, care a urmat semnării documentului, participanții au fost ținta întrebărilor studenților de la specializările Jurnalism şi Comunicare și Relații Publice.

La finalul evenimentului, atât studenților care au jucat rolul liderilor europeni, cât și celor care au reprezentat mass – media, le-au fost înmânate diplome de participare, iar cei mai buni șase negociatori au fost premiați, de către europarlamentarul Emilian Pavel, prezent la eveniment, și cu o vizită la Bruxelles, la Parlamentul European.

Această simulare a reprezentat o experiență interesantă și folositoare atât pentru viitorii oameni politici, cât și pentru viitorii jurnaliști și specialiști în comunicare. Prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științe ale Comunicării, a precizat că, în viitor, vor fi organizate și alte simulări de acest fel, pentru ca studenții să învețe nu doar din teorie, ci și din practică.

Elena Fendic

Studentă anul I, Jurnalism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *