fbpx

Oradea a fost pagubita cu 3 milioane de Euro anual

plan de afaceri bani monede monezi pamantNu este o glumă, ci un fapt relevat de primarul Ilie Bolojan. 

 

03 August 2014

08:10

Guvernul ia decizii care s─â ÔÇ×ajuteÔÇŁ ╚Ťara, dar care, din p─âcate, s─âr─âcesc bugetele locale. Odat─â sec─âtuite de bani, vistieriile ora╚Öelor se afl─â ├«n imposibilitatea de a dirija sumele necesare pentru┬áefectuarea de┬áinvesti╚Ťii de modernizare ╚Öi dezvoltare.

Conform informa╚Ťiilor f─âcute publice ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â de Ilie Bolojan, Oradea a fost privat─â de aproximativ 3 milioane de Euro, ├«n fiecare an. Motivele sunt urm─âtoarele:

  • diminuarea cotei de impozit acordat─â bugetelor locale din impozitul pe venitul global (IVG) de la 47,5% la 41,5%, ├«n decursul anilor 2008 – 2012

La nivelul municipiului Oradea se încasează 25 milioane de Euro din impozitul pe venitul global, asta înseamnă că această reducere de aproximativ 10% ne-a diminuat în fiecare an veniturile directe ale municipiului Oradea cu 2,5 milioane de Euro.

declar─â edilul.

  • v─ârsarea unui procent din taxa judiciar─â de timbru c─âtre bugetul de stat. Astfel, urbei noastre i-au fost luate aproximativ 400.000 de Euro/an

Această taxă se făcea venit integral la bugetul local până anul trecut; începând cu acest an, ea a crescut ușor în cuantum, în acest timp guvernul a introdus două modificări: una prin care 30% din taxa de timbru până la 1 Iulie se făcea venit la bugetul de stat și cea de-a doua modificare, cea prin care 45% după data de 1 Iulie din cuantumul taxei se făcea venit la bugetul stat.

Din aproximativ 3 milioane de Euro s-ar fi putut construi două poduri sau s-ar fi putut asfalta toate străzile din cartierul Ioșia, a mai adăugat primarul.

Pentru reglementarea acestor situa╚Ťii, la ├«nceputul s─âpt─âm├ónii acesteia, a avut loc reuniunea comitetului director al Asocia╚Ťiilor Municipiilor din Rom├ónia (AMR). ├Än cadrul acestei ├«nt├ólniri, la care a fost prezent ╚Öi Ilie Bolojan,┬áedilii┬áau cerut premierului Victor Ponta ╚Öi vicepremierului Liviu Dragnea cre╚Ötea cotei din IVG colectat─â c─âtre bugetele locale, dar ╚Öi ├«ncasarea┬átaxei judiciare de timbru, ├«n totalitate, de c─âtre bugetele locale, odat─â cu ziua de 01 Septembrie 2014.

Este preferabil pentru primăria respectivă să aibă aceste venituri directe și să nu se ducă la București să stea să aștepte aprobarea proiectelor.

a completat Ilie Bolojan.

 

Ioana M─âd─âlina ╚śtef─ânic─â