fbpx

Oradea a fost pagubita cu 3 milioane de Euro anual

plan de afaceri bani monede monezi pamantNu este o glumă, ci un fapt relevat de primarul Ilie Bolojan. 

 

03 August 2014

08:10

Guvernul ia decizii care să „ajute” țara, dar care, din păcate, sărăcesc bugetele locale. Odată secătuite de bani, vistieriile orașelor se află în imposibilitatea de a dirija sumele necesare pentru efectuarea de investiții de modernizare și dezvoltare.

Conform informațiilor făcute publice într-o conferință de presă de Ilie Bolojan, Oradea a fost privată de aproximativ 3 milioane de Euro, în fiecare an. Motivele sunt următoarele:

  • diminuarea cotei de impozit acordată bugetelor locale din impozitul pe venitul global (IVG) de la 47,5% la 41,5%, în decursul anilor 2008 – 2012

La nivelul municipiului Oradea se încasează 25 milioane de Euro din impozitul pe venitul global, asta înseamnă că această reducere de aproximativ 10% ne-a diminuat în fiecare an veniturile directe ale municipiului Oradea cu 2,5 milioane de Euro.

declară edilul.

  • vărsarea unui procent din taxa judiciară de timbru către bugetul de stat. Astfel, urbei noastre i-au fost luate aproximativ 400.000 de Euro/an

Această taxă se făcea venit integral la bugetul local până anul trecut; începând cu acest an, ea a crescut ușor în cuantum, în acest timp guvernul a introdus două modificări: una prin care 30% din taxa de timbru până la 1 Iulie se făcea venit la bugetul de stat și cea de-a doua modificare, cea prin care 45% după data de 1 Iulie din cuantumul taxei se făcea venit la bugetul stat.

Din aproximativ 3 milioane de Euro s-ar fi putut construi două poduri sau s-ar fi putut asfalta toate străzile din cartierul Ioșia, a mai adăugat primarul.

Pentru reglementarea acestor situații, la începutul săptămânii acesteia, a avut loc reuniunea comitetului director al Asociațiilor Municipiilor din România (AMR). În cadrul acestei întâlniri, la care a fost prezent și Ilie Bolojan, edilii au cerut premierului Victor Ponta și vicepremierului Liviu Dragnea creștea cotei din IVG colectată către bugetele locale, dar și încasarea taxei judiciare de timbru, în totalitate, de către bugetele locale, odată cu ziua de 01 Septembrie 2014.

Este preferabil pentru primăria respectivă să aibă aceste venituri directe și să nu se ducă la București să stea să aștepte aprobarea proiectelor.

a completat Ilie Bolojan.

 

Ioana Mădălina Ștefănică