fbpx

Pe vremuri, Oradea era Meridianul 0 al Lumii

O frumoasă parte din istoria orașului de pe Criș!

 

 

Toată lumea știe că Meridianul 0 se află, astăzi, în Greenwich, iar de acolo se calculează toate fusurile orare de pe Glob. Dacă v-am spune că acest meridian a trecut, vreme de două secole, prin Oradea?

Între anii 1464 și 1667, toată lumea își făcea hărțile după punctul zero din Oradea! Povestea începe în timpul episcopatului lui János Vitéz de Zredna (1445 – 1465), care, aplecat asupra științei și culturii, a creat în Cetate un important centru umanist. Acesta era dotat cu o bibliotecă, săli de învățământ, iar dorința sa a fost de creare a unui centru astronomic.

Astfel, în acel timp s-au stabilit în oraș astronomii Georg von Peuerbach și Johannes Müller of Königsberg (cunoscut drept Regiomontanus), fiind amenajat un observator astronomic într-unul din turnurile din fortăreață. Cei doi au mai adus instrumente de măsurat și tabele pentru eclipsele de Soare și de Lună. Finanțarea fusese asigurată prin bunăvoința regelui Matia Corvinul. A fost unul din primele observatoare astronomice din Europa.

Johannes Müller a început primele observații astronomice în Oradea și împreună cu un canonic local a adunat datele într-o lucrare, numită Tabelele Orădene (Tabula Varadiensis).

Aici, Meridianul 0 era stabilit în Cetatea orașului Oradea. În principal, pentru ușurarea calculelor astronomice ale lui Peuerbach. Astfel, meridianele vest și est erau separate printr-un ax longitudinal ce „traversa” Crișul Repede. În aceleași Tabele apar descrise poziționarea Lunii și a planetelor.

E de remarcat faptul că, în epoca marilor descoperiri geografice, astronomii și cartografii stabileau meridiane 0 peste tot, pentru a-și ușura munca. Alte „Meridiane 0”, mai degrabă neoficiale, au fost fixate în Copenhaga, Amsterdam, Pisa, Roma, Bologna, Rio de Janeiro și chiar Washington DC.

După experiența orădeană, Johannes Müller a plecat la Nürnberg și la Roma, unde a continuat să lucreze, de exemplu, la reforma calendarului iulian. Lucrarea de la Oradea s-a dovedit importantă pentru lumea științifică, fiind folosită apoi de Tycho Brahe și Johannes Kepler, astronomi și ei, pentru determinarea legilor de mișcare a planetelor și legile Sistemului Solar.

Legenda spune că navigatorul spaniol Cristofor Columb ar fi traversat Atlanticul cu ajutorul Tabula Varadiensis. Ajuns în America, acesta s-ar fi folosit de Tabele pentru a prezice eclipsa de Lună din 29 Februarie 1504, în acest fel convingându-i pe băștinași să-i ofere alimente (și să-l divinizeze).

Meridianul 0 a rămas în Oradea timp de peste 200 de ani, fiind apoi mutat în Paris. Iar începând cu anul 1851, acesta traversează localitatea Greenwich.

 

Adrian Pop

foto: adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *