fbpx

Protejarea naturii ar putea distruge potentialul economic al zonei Vascau

photo carpinetÎntre ciocan și nicovală: să protejăm natura sau să facem bani de mâncare?

 

07 August 2013

12:54

Universitatea Babeș-Bolyai în calitate de beneficiar al proiectului „Evaluarea stării de conservare a biodiversităţii din cadrul sitului Platoul Vaşcău (ROSCI 0200), în vederea elaborării planului de management conservativ şi durabil specific siturilor Natura 2000” a derulat între 01 – 06 August 2013 o campanie de informare și discuții cu locuitorii din zona Vașcău, în comunitățile locale din Cărpinet, Vașcău, Zimbru, Dezna și Săliște de Vașcău.

Peste 150 de persoane au luat parte la dezbaterile organizate de inițiatorii proiectului, avându-se în vedere atât protejarea zonei dar și riscurile socio – economice la care aceasta ar fi supusă dacă s-ar interzice exploatarea munților de piatră.

În sit există comunități care depind de exploatarea de piatră de construcții, activitate fără de care aceste comunități ar putea chiar să dispară. (…) Tuturor ne place natura și ne dorim să o protejăm, dar dacă mă puneți să aleg între lilieci și oameni, o să aleg oamenii.

a declarat unul primarii comunelor, participant la întâlniri.

Ca replică la temerile oamenilor, Mihai Deac din partea Universității clujene, a declarat

Cred că toți cei cu care ne-am întâlnit au înțeles că deocamdată rolul nostru este doar acela de a evalua potențialele amenințări la adresa speciilor din teritoriu. Asta nu înseamnă automat că ele sunt în primejdie. Desigur, ne dorim cu toții ca activitățile umane și mediul natural să co-existe fără a fi afectate nici unele, nici altele. Pentru ca acest lucru să fie posibil pe termen lung, este nevoie să fie stabilite de comun acord unele reguli de conduită, sub forma unui plan de management conservativ al sitului

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *