fbpx

Superba Casă Darvas – La Roche se transformă în PRIMUL Muzeu Art Nouveau din țară

sursa foto: platforma-urbana.org

sursa foto: platforma-urbana.org

O impresionantă clădire va fi readusă la adevărata strălucire și valoare.

 

18 Decembrie 2015

15:23

Casa Darvas – La Roche, monument istoric amplasat în zona centrală a orașului, va fi supusă din 2016 lucrărilor de reparație și restaurare, pentru a transforma acest superb imobil în primul Muzeu Art Nouveau din țara noastră.

Clădirea este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură stil Art Nouveau din Oradea, care datorită felului în care a fost proiectată, reprezintă o valoare europeană recunoscută.

Scopul este și de a include această „nestemată” în circuitul turistic, din acest motiv chiar Luni, 21 Decembrie 2015, pe masa consilierilor locali va fi supus aprobării proiectul de hotărâre privind administrarea, conservarea și promovarea ca obiectiv turistic a imobilului monument istoric Casa Darvas – La Roche din strada Iosif Vulcan – 11. 

Gestionarul acțiunilor de administrare, restaurare și promovare este Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor.

Vor fi alocate fonduri financiare în bugetul fundației, în vederea prevenirii degradării, precum şi a conservării și restaurării monumentului istoric Casa Darvas – La Roche, urmând ca fundația să stabilească măsurile tehnice și administrative necesare.

Mai mult decât atât, chiar în luna Martie 2016, aici va avea loc și un prim eveniment, „Art Nouveau și ecologia”, o expoziție intinerată a rețelelor orașelor Art Nouveau Bruxelles. 

În acest sens, imobilul va intra într-un proces de amenajare a spațiilor interioare și de conservare și supraveghere a patrimoniului mobil existent. 

a declarat Angela Lupșea, director executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Ioana Mădălina Ștefănică