fbpx

Universitatea Oradea ne așteaptă la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Se anunță o întâlnire interesantă cu știința!

 

24 Septembrie 2019

10:00

Vineri, 27 Septembrie, suntem invitați la o nouă ediție a Nopții Cercetătorilor. Evenimentul se va desfășura în sala de sport a Universității din Oradea, după-masa și seara.

Cei prezenți vor putea vedea experimente inedite, demonstrații și prezentări interactive, activități educative pentru copii și adolescenți, respectiv vor putea participa la concursuri şi multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea și promovarea științelor ca o direcție de urmat pentru noile generații.

Evenimentul se derulează în 20 de orașe din România și 300 de orașe europene. El este destinat simultan copiilor și adulților pasionați de știință, care nu vor să rateze momentele în care cercetătorii vin să prezinte publicului cele mai noi descoperiri din laboratoare, invenții și proiecte din astronomie, biologie, chimie, inginerie sau antropologie.

Program complet:

17:00 – 17:30 – Deschiderea oficială

17:00 – 20:00 – Primirea şi înregistrarea participanţilor la Info Point şi Stand UE

17:30 – 21:00 – Prezentări interactive la standuri

• Prezentarea rezultatelor cercetării obținute în cadrul activităților științifice derulate la nivelul facultăţilor Universităţii din Oradea;
• Prezentarea activităţilor relevante în domeniul cercetării și a proiectelor de cercetare ale instituţiilor publice;
• Prezentarea activităţii de cercetare a companiilor private;
• Prezentarea activităţii de cercetare a școlilor din Oradea

18:00 și 19:00 – Visiting Tour

Vor fi vizitate trei obiective din cadrul campusului universitar:

• Infrastructura de cercetare pentru materiale avansate – SMARTMAT care cuprinde Laboratorul dotat printre altele cu un Microscop cu Forță Atomică (AFM) precum şi un Nanoindenter, ambele de ultimă generaţie. Laboratorul este situat în campusul  central al Universității din Oradea, corpul V2. Clădirea a fost renovată în întregime. Se pot realiza cercetări în ceea ce privește materialele avansate utilizând echipamente de ultimă generație pentru analiza la scară nanometrică a materialelor.
• Infrastructură de cercetare interdisciplinară în mecatronică și clădiri inteligente – INTELBUILD care cuprinde: standuri de sisteme hidraulice și pneumatice, sistem KNX pentru clădiri inteligente, roboți mobili și sistem de achiziție pentru senzori pe fibră optică. Laboratorul este situat în campusul central al Universității din Oradea, corpul T sala 211. Suprafața acestuia este de 230 m2, fiind compus din două încăperi destinate cercetării în domeniul clădirilor inteligente. Laboratorul este echipat cu un sistem KNX pentru monitorizarea și controlul parametrilor clădirii (climatizare, iluminat, control acces). În laborator sunt realizate cercetări privind sistemele hidropneumatice ale clădirilor și determinări acustice și ale vibrațiilor. Totodată, sistemele disponibile în laborator asigură realizarea măsurătorilor folosind senzori cu fibră optică, pot fi elaborate sisteme de control ale actuatorilor, precum și cercetări axate pe platforme de dezvoltare, inclusiv roboți mobili.
• Capacitatea de cercetare – dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică – CCDELITE, care cuprinde: Laborator Cercetare Supraconductori și Sisteme Supraconductoare (LCS); Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde și Procese Inovative (LCTM); Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilație și Tehnica Frigului (LCAVF); Laborator Cercetare Softuri Specifice Aplicațiilor Inginerești (SSAI).

17:30 – 20:30 – SCI FUN
• Jocuri interactive
• Ghicitori
• Concursuri pe teme de cercetare
• Astro Club Meridian Zero (în funcție de condițiile meteorologice se va
putea urmări bolta stelară cu telescopul)

21:00 – Tombolă – Extragerea câştigătorilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *