fbpx

Vaccinurile. Eficienta. Beneficii. Contraindicatii

vaccinareInformarea corectă despre cele mai bune metode de prevenire a unor boli infecţioase poate salva vieţi, efort, timp şi bani.

 

02 Iunie 2013

10:02

Vaccinarea reprezintă una din cele mai eficiente metode în profilaxia bolilor infecţioase. Se obţin în felul acesta scăderi spectaculoase în incidenţa unora din cele mai grave boli transmisibile. Vaccinurile sunt produse biologice, care conţin bacterii vii cu virulență atenuată sau omorâte, toxine modificate, virusuri vii atenuate sau virusuri inactivate, care odată introduse în organism, stimulează imunitatea faţă de agentul infecţios din care au fost preparate.

În Romania există un program naţional de vaccinări obligatorii. Pe lânga acestea se poate face imunizarea ocazională în anumite situaţii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripă, de hepatita A) sau vaccinarea antirabică în cazul mușcăturilor de câine. În lume, 13 milioane de oameni mor din cauza bolilor infecţioase în fiecare an. Mai mult de jumătate din aceştia sunt copii sub 5 ani.

Lista vaccinărilor obligatorii: 

  • AHB în primele 24 ore de la naștere si BCG la 4 – 7 zile de la naştere (aceste vaccinuri se fac în maternitate)
  • la 2 luni DTP, AHB, VPO, la 4 luni DTP, VPO, la 6 luni DTP, AHB, VPO, la 12 luni DTP, VPO
  • la 13 – 15 luni ROR
  • la 30 – 35 luni DTP (aceste vaccinuri se fac de către medicul de familie)
  • la 7 ani DT, ROR
  • la 9 ani VPO, la 14 ani DT, vaccinul rubeolic (la fete)
  • la 18 ani AHB (în campaniile școlare)

Legenda: DTP=vaccin diftero-tetano-pertussis, ROR=vaccin runjeola-rubeola-oreion, AHB=vaccin hepatitic tip B, BCG= bacil Calmette-Guerin, VPO=vaccin polio oral, VPI vaccin antipolio inactivat administrat injectabil – alternativa cea mai acceptată în momentul de față).

Beneficiile vaccinării sunt date de asigurarea protecţiei faţă de agentul împotriva căruia facem vaccinarea. De obicei pe o anumită perioadă de timp şi nu pe toată viaţa. Fără vaccinare, în medie, trei copii din o sută vor muri din cauza pojarului. Un al patrulea va muri de tetenos, iar al cincilea de tuse convulsivă.

Pot exista o serie de reacţii adverse posibile post-vaccinare: de la o simplă durere locală, tumefacţie, înroșire locală, până la febră moderată, sau diaree ușoară. În general dispar în 48 – 72 ore. Se indică aplicarea unei comprese reci local, dacă apare roseaţa locală sau tumefacţie şi administrarea paracetamolului trei doze în ziua în care s-a efectuat vaccinarea, în special în cazul copiilor.

Contraindicaţiile vaccinărilor:

  • temporare: sarcina sau tratamente imunodepresive (vaccinuri vii atenuate), boli febrile, sugari sub protecţia anticorpilor materni
  • permanente: persoane cu teren atopic (astm bronşic, urticarie, eczeme etc.), infecţia cu HIV (pentru vaccinuri vii atenuate)

Sorina Zahiu

Aiman Dahmash

Piti Tedi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *