fbpx

Valentine’s Day. Istoria din spatele sarbatorii

sf valentine14 Februarie, Ziua Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor, este astăzi celebrată de milioane de oameni la nivel mondial.

 

14 Februarie 2013

10:48

Mul┼úi ┼čtiu, mul┼úi celebreaz─â dar pu┼úini cunosc adev─ârata poveste a Sf├óntului Valentin. Se pare c─â ziua patronului ├«ndr─âgosti┼úilor de pe ├«ntreg mapamondul ├«┼či are originile tocmai ├«n secolul III la Roma. Atunci, ├«n timpul ├Ämp─âratului Claudiu al II-lea, tr─âia un Valentin care s-a opus cu vehemen┼ú─â unei legi date de conduc─âtor: Claudiu constatase c─â tinerii b─ârba┼úi nec─âs─âtori┼úi sunt lupt─âtori mai buni dec├ót cei c─âs─âtori┼úi, cu familii. Drept urmare ├«mp─âratul a dat un ordin prin care le interzicea tinerilor s─â se mai c─âs─âtoreasc─â.

Valentin, c─âlug─ârul cre┼čtin, nu a fost de acord cu aceast─â nou─â lege ┼či a decis s─â c─âs─âtoreasc─â ├«n secret to┼úi tinerii care se iubeau. Pentru ├«mpotrivirea sa el a fost ucis din ordinul ├«mp─âratului.

Alte istorioare vorbesc despre Sf├óntul Valentin ca ┼či salvatorul cre┼čtinilor: el ├«i ajuta pe ├«ncre┼čtina┼úi s─â evadeze din ├«nchisorile romane, unde erau b─âtu┼úi ┼či tortura┼úi. Legendele mai spus c─â trendul cadourilor, inimioarelor ┼či d─âruirii de ilustrate de Ziua ├Ändr─âgosti┼úilor a fost dat chiar de un sf├ónt Valentin, care ├«ntemni┼úat fiind s-a ├«ndr─âgostit tocmai de fiica temnicerului, c─âreia i-a trimis o cart─â colorat─â.