fbpx

8 motive „nesănătoase” pentru care bărbații nu practică Yoga

sursa foto: livefitfatlossbootcamp.com

sursa foto: livefitfatlossbootcamp.com

Despre bărbați și yoga!

 

31 August 2015

20:10

Cu toate că prezența masculină la cursurile de yoga a crescut de-a lungul anilor, trebuie să recunoaștem că încă îi putem număra pe o mână. În linii mari, beneficiile unei practici yoga sunt cunoscute de aproape toată lumea, totuși fiecare dintre noi cunoaștem bărbați care admit că ar avea nevoie de aceste practici, dar încă se tem să încerce. De unde provine această frică, de fapt, și cum îi putem ajuta pe prietenii noștri de sex masculin să facă acest pas?

Mulți bărbați se plâng de probleme musculare, leziuni sau că nu își pot pierde „tricoul cu burtă de bere”. Poate și voi ați încercat să invitați bărbați la o oră de yoga, dar răspunsul a fost categoric: NU! Adevărul, din spatele sfidării, de cele mai multe ori, este frica.

Iată câteva din motivele pentru care bărbații refuză participarea la o oră de yoga:

1. Poate va trebui să fac lucruri cu care nu voi fi de acord.

Ei nu vor să audă prea multe „predici.” Unii cred că la o oră de yoga vor sta într-un cerc și vor cânta mantre sau vor medita. Ei se tem că instructorul își va exprima opiniile personale despre ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să gândească, să mănânce, și să facă.

2. Nu am nici o treabă cu spiritualiatea, nu am ce căuta acolo.

Mulți consideră că spiritualitatea este aceeași cu religia. Nu este tocmai așa. În orice caz, bărbații doresc să vadă rezultate reale, clare. La început, yoga îi va face să se simtă minunat, din punct de vedere fizic. Când te simți minunat în corpul tău, mintea ta va fi, de asemenea, clară și ascuțită. Există un sentiment de wellness și o stare generală bună de sănătate, care se va infiltra apoi în toate arenele vieții. Acest lucru se întâmplă însă în mod natural și în timp.

3. Dacă nu fac față exercițiilor ar putea râde cineva de mine.

Majoritatea bărbaților simt nevoia să demonstreze mereu că sunt suficient de buni. Dacă nu au ce demonstra, mai bine nu iau parte la activitate. Acest sentiment provine din așteptările prea ridicate față de ei înșiși, din frica de a nu face față așteptărilor altora (așteptări închipuite, în cele mai multe cazuri) și din lipsa încrederii de sine. La o clasă de yoga nu este nevoie de așa ceva, acolo nu există competiție, mai mult de atât, vor putea rămâne surprinși de unii practicanți, care vor fi atât de concentrați pe munca lor proprie, încât vor fi ignorați total de către ei! 🙂

4. Nu voi fi suficient de flexibil, va fi dureros.

Este o ocazie excelentă ca să își afle și ei limitele. Nimic nu este ușor la început, însă, într-adevăr, ai nevoie de o conștiință destul de ridicată ca să îți dai seama de ce anume are nevoie cu adevărat corpul și mintea ta.

5. Ora nu va fi suficient de provocatoare și mă voi plictisi.

Efectiv nu li se pare o activitate destul de „bărbătească”. Și aici, totul se rezumă la motivul pentru care merg majoritatea bărbaților la sala de fitness. Ei poate nu doresc să fie înconjurați de multe femei entuziasmate când se antrenează. Ei vor, mai degrabă, să transpire intens, sa simtă cum aproape că le explodează mușchii, cum organismul lor elimină endorfine. Din păcate, ei nu realizează, că toate aceste lucruri le pot obține și la o oră de yoga. Mai mult de atât, sunt multe posturi în care bărbații se descurcă mult mai bine decât femeile, aici ne referim la exercițiile de forță și echilibru. 

6. Nu mi se vor oferi exerciții alternative, în așa fel încât să nu mă rănesc pe parcursul clasei. Tocmai aceasta este datoria instructorului, să aibă grijă, ca fiecare practicant, să se simtă bine și să fie în siguranță pe tot parcursul întâlnirii, bineînțeles, la rândul său, și practicantul va trebui să fie comunicativ și deschis față de instructor

7. Ego.

Dacă instructoarea este de sex feminin, unii bărbați nu pot accepta ca o femeie să le dea indicații ce anume și cum să facă 🙂 Acest tip de bărbați nu acceptă sfaturi sau indicații de la alte persoane, în general, darămite de la o femeie. Lor le place să lucreze singuri, nu prea cer ajutorul celor din jur, se documentează din diferite locuri, website-uri, cărți, reviste și sunt ferm convinși că atât este tot de ce au ei nevoie.

Și mai este categoria bărbaților care…

8. Eu nu am nevoie de așa ceva!

Adică pornesc din start cu idei preconcepute. E ca și cum ai spune despre o mâncare că îți place, sau nu, fără să ai habar ce gust are!

Sau poate pur și simplu pe ei nu îi atrage fizicul atletic al bărbaților yoghini, ei vor să crească în masă, să aibă brațe și picioare uriașe și nu se gândesc ce va fi peste 20 de ani. Dar asta este, îi acceptăm și îi iubim așa cum sunt! 🙂 

Dacă aveți cunoștințe/prieteni de sex masculin și doriți să îi invitați la o oră de yoga, țineți minte un lucru: fără predici! 🙂 Dacă cineva nu vrea să audă despre yoga, atunci nu vrea. Eventual, încearcă doar să-l încurajezi și să-i menții o atitudine pozitivă, spune-i câteva din beneficiile de care poate avea parte.

 

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici