fbpx

Atunci când au probleme, oamenii fug de realitatea salvatoare!

sursa foto: panoramio.com

sursa foto: panoramio.com

De cele mai multe ori, atunci când ne este greu, găsim scuze, motive și ne gândim să fugim în lume.

 

20 Martie 2015

16:12

Începem articolul cu o notificare importantă: cel puțin o dată în viață, fiecare dintre noi ajungem în papucii celuilalt.

Ideal ar fi ca din copilărie părinții să-și învețe odraslele să-și înfrunte fricile, spaimele, să îi ghideze, ajute în depășirea greutăților.

Din păcate, cel mai adesea, părinții își înfrică copiii crezând că astfel îi liniștesc. Acel „bau-bau” și alte personaje imaginare inventate de adulți nu fac decât să destabilizeze și să distrugă bunăstarea emoțională a celor mici.

Poate, pe moment, trucul e eficient. Prichindelul se sperie, se liniștește, nu mai face „ce e interzis”, sare în brațele mamei sau ale tatălui, totul e bine.

Însă repercusiunile se văd foarte bine în perioada de creștere și dezvoltare, inclusiv în perioada adultă.

Felul în care individul tratează problemele, zidurile de care se izbește, relațiile cu oamenii, incapacitățile sau obstacolele, este direct influențat de dezvoltarea psiho – emoțională din perioada fragedei pruncii.

Dar atunci când „suntem mari” și nu mai știm ce să facem, încotro să o luăm, brațele salvatoare ale părintelui nu sunt acolo, din varii motive. Poate nu știm să le cerem susținerea, ori suntem prea mândri. Iar de aici începe potopul.

Oamenii ajung în situații critice, disperate, nu mai văd căi de ieșire și aleg o cale bătătorită de mulți: aceea de a fugi de probleme și realitate.

Unii se refugiază în alcool, droguri, alții aleg să plece din țară, își părăsesc familiile, își schimbă partenerii, mănâncă în exces, fac orice pentru a scăpa, uitând de principiul simplu al matematicii: fiecare problemă se rezolvă printr-o soluție, formulă simplă.

Societatea are tendința de a-i judeca, uitând că multora ni s-a întâmplat sau am avut tendința de a urma aceeași cale.

Și ce e de făcut? Soluția e simplă: în primul rând să ne oprim, să respirăm, să privim și să conștientizăm realitatea. E o realitate numai a noastră, unică și personală care poate fi îmbunătățită doar printr-o soluție la fel de unică și personală.

În momentele grele, de impas, efectiv opriți-vă. Atunci când vă agitați, neștiind ce să faceți, sunteți asemeni unei persoane care nu știe înota, dar care e aruncată în vâltoarea apelor reci. Dacă vă agitați, pierdeți și energie și puterea de a vă concentra.

Fiecare dintre noi posedăm acel „instinct de supraviețuire”, care ne va ajuta să vedem care potecă avem de urmat.

Așadar, înainte de a fugi de oameni, de probleme, de circumstanțe, opriți-vă și priviți-vă, priviți realitatea! Bau – bau nu există, există doar șansa de a trăi împăcat acceptând, iertând și iubind!

Totuși, dacă chiar nu reușești să vezi ce ai de făcut, îndrăznește să ceri ajutorul. Cere și în calea ta va ieși omul potrivit pentru a te ajuta să depășești impasul! Citește dând click AICI și despre zona de confort și cum să ieși din ea!

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *