fbpx

Cele 8 trepte din Ashtanga Yoga

Limbs-of-yoga-TreePentru mai multă liniște, echilibru, sănătate practicați Yoga!

 

29 Septembrie 2014

20:32

Patañjali a fost compilatorul tratatului Yoga Sutra, o colecție importantă de aforisme referitoare la practica Yoga. El împarte această practică în 8 trepte:

  1. Yama (principiile universale morale)
  2. Niyama (reguli de comportament individual)
  3. Asana (poziţii ale corpului)
  4. Pranayama (reglarea respirației)
  5. Pratyahara (eliberarea conştiinţei de sub influenţa simţurilor, a condiţiilor exterioare)
  6. Dharana (concentrare)
  7. Dhyana (meditaţia)
  8. Samadhi (adâncirea, aprofundarea)

Să începem cu prima treaptă:

Yama – sunt principiile universale morale, independente de credinţa religioasă, de epocă şi chiar de cultură.

  1. Ahimsa – evitarea violenţei

Primul şi cel mai important principiu. Din această cauză nu putem să ne antrenăm „fără cap”. Diferenţa între violenţă şi nonviolenţă este foarte mică, la fel ca şi în limba sanscrită Himsa = violenţă iar ahimsa = nonviolenţă. În pratica propriu-zisă aceasta se evidenţiază printr-o mişcare minimală sau printr-un sentiment. Dar această nonviolenţă nu se referă doar la fapte ci şi la cuvintele şi gândurile noastre adică respectarea libertăţii tuturor fiinţelor vii. Aşadar, principiul de bază este să trăim pe pământ încercând să cauzăm cât mai puţine daune. Este un exerciţiu destul de greu dar pe atât de frumos.

  1. Satya – fidelitatea faţă de adevăr, sinceritate, credibilitate

Trebuie să spunem întotdeauna ce credem că este adevărat, prin cuvinte prietenoase, amabile, să nu obligăm pe alţii să ne accepte părerea sau sentimentele, să luăm în calcul şi punctul de vedere al altora. Trebuie să facem efortul să observăm adevărul care reprezintă esenţa unei situaţii în care ne aflăm, acel adevăr care este deasupra persoanei şi care este cel obiectiv.

  1. Asteya – abţinerea de la furt

Se referă nu numai însuşirea bunurilor altor persoane, ci şi abuzul de încredere si abuzul în exercitarea funcţiei. Să le dăm tuturor ceea ce li se cuvine din partea noastră şi să nu le răpim nimic din dreptul lor.

  1. Brahmacharya – abstinenţa

Nu se referă doar la abstinenţa sexuală ci la abţinerea de la excese (mâncare, băutură, alte necesităţi).

  1. Aparigraha – evitarea lăcomiei (avidităţii)

Suntem o societate imensă de consumatori. Aşa e greu să exersezi aparigraha. Şi eu am mult mai multe genţi şi ciorapi decât aş avea nevoie, de exemplu. 🙂

Trebuie să învăţăm să nu fim lacomi, să nu profităm de nimeni şi de nimic. Este baza legăturilor interumane presupunând respectarea reciprocă a libertăţilor individuale.

Aceste aşa zise interdicţii ale învăţăturilor vedice nu sunt uşor de aplicat şi de respectat, dar sunt o bază puternică a unei vieţi fără conflicte cu propria persoană şi cu cei din jur.

Succesul necesită timp, răbdare şi perseverenţă. În articolul următor vom discuta despre Niyama (regulile de comportament individual).

Practică și tu Yoga, în Oradea, alături de un instructor specializat. Informații suplimentare la numărul de telefon 0742. 921. 389.

 

Renata Coznici

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *