fbpx

Șapte muzee superbe din România. De vizitat!

peles castel romaniaO sugestie pentru concediul din fiecare an!

 

10 Ianuarie 2016

17:19

Evenimente Oradea v-a pregătit o scurtă prezentare a șapte muzee din România care merită vizitate, în concediu sau atunci când aveți posibilitatea.

Chiar dacă nu apucați să le vedeți pe toate, de unul în mod cert aveți timp și dispoziție financiară!

1. Muzeul Peleș

Capodoperă a arhitecturii specifice neorenașterii germane, Castelul Peleș a fost construit între 1875 – 1914. Ceea ce l-a făcut atât de special încă de la sfârșitul secolului XIX este dotarea lui cu lift interior, aspirator și încălzire centrală.

Vizita va fi de neuitat, aveți șansa să vedeți colecții valoroase de picturi, sculpturi, vase din ceramică și argint, covoare vechi, tapițerii, mobilă, vitralii și multe altele.

Dacă sunteți îndrăgostiți de cărți trebuie neapărat să vizitați Biblioteca Regală, care se găsește tot în Castelul Peleș. Mai mult, aveți oportunitatea de a păși, printre altele, și prin Sala de Muzică, Sala de Tetru, Sala de Arme și, nu în ultimul rând, prin Apartamentul Imperial.

În ceea ce privește numărul de turiști, Castelul Peleș (care din 2007, în urma unui memorandum semnat de reprezentanții Casei Regale și ai Guvernului, rămâne în perpetuitate ca muzeu) este al doilea cel mai vizitat muzeu din România, după Castelul Bran.

2. Muzeul Aurului de la Brad

Muzeul Aurului de la Brad, județul Hunedoara, vechi de peste 100 de ani, adăpostește cea mai mare colecție de aur nativ din Europa.

Cele mai reprezentative sunt exponatele din aurul extras din Munții Metaliferi.

Colecția instituției de cultură este formată din peste 2.000 de obiecte din aur atât din țară, cât și din toată lumea. Ceea ce dă un aer aparte și unicitate muzeului sunt însăși exponatele, care nu au fost prelucrate de vreun meșter aurar sau bijutier.

Aici puteți vedea, desigur, și alte exponate arheologice, care atestă existența unor popoare în acest loc cu mai bine de 5.000 de ani în urmă, și dovada extragerii aurului de peste 2.000 de ani în această zonă.

3. Muzeul Național al Țăranului Român

Situat în capitala frumoasei noastre țărișoare, lângă Piața Victoriei, Muzeul Național al Țăranului Român adăpostește colecții formate din 100.000 de obiecte, printre care se regăsesc colecții de ceramică, port popular, țesături pentru interior, lemn, mobile, fenorerie, scoarțe. Construcția muzeului, care este, de altfel, declarat monement istoric, este inspirată din tradiția brâncovenească, zidăria este din cărămidă roșie, iar foișorul, amintind de vechile mănăstiri, conferă clădirii aerul unui adevărat palat.

În curtea muzeului se găsește și o bisericuță din lemn, un simbol al rămășițelor secolului XVIII – lea. Orice român ar trebui să viziteze, cel puțin o dată în viața sa acest muzeu, unde tot ce poate să facă este să se mândrească cu faptul că e român, dovadă a talentului artistic și a simțului pentru artă fiind atât portul popular, cât și lucrările de ceramică, modelele de mobilă veche, tapițeriile și multe altele.

În ceea ce privește numărul de vizitatori, Muzeul Național al Țăranului Român se poate mândri cu faptul că îi calcă pragul în special publicul educat, peste 60% fiind reprezentat de absolvenți de facultate.

4. Muzeul Brukenthal din Sibiu

Printre colecțiile baronului Samuel von Brukenthal se regăsește și Muzeul Brukenthal, cu o istorie captivantă: se spune că, în noaptea zilei de 26 Mai 1968, au fost furate de către un grup de hoți, care au intrat în muzeu sub masca unor vizitatori, 8 dintre cele mai importante lucrări expuse, printre care se regăseau lucrări de Anton van Dyck, Frans van Mieris cel Bătrân, Tiziano Vecello da Cadore și Tizian.

Din fericire, patru dintre ele au fost regăsite în America și repatriate. Aici puteți vedea și două dintre cele patru picturi existente în țară ce sunt atribuite pictorului Peter Paul Rubens: „Sf. Ignațiu de Loyola” și „Sf. Franciscus Xaverius”. Printre secțiile muzeului se regăsesc secții de artă europeană, românească și contemporană, secțiile de istorie, respectiv secția de vânătoare.

5. Muzeul Chihlimbarului din comuna Colți

Situată în județul Buzău, comuna Colți este cunoscută pentru cele opt mine de chihlimbar și renumită, în special, pentru „Colecția muzeală Colți”, ca secție importantă a Muzeului Județean Buzău.

Colecția, unică în țară, este compusă atât din roci cu chihlimbar, cât și din uneltele folosite la extragerea chihlimbarului, precum și acte ce fac referire la exploatarea minieră din această zonă.

Printre cele mai importante exponate ale colecției se numără bucăți de chihlimbar de peste 1,5 kg, precum și faimosul cercel în care s-a adăpostit o furnică. Pe lângă acestea, puteți admira și icoane, respectiv o colecție etnografică.

Întreaga colecție este expusă într-o casă construită în stil popular, în anii ’70 și renovată un deceniu mai târziu.

6. Muzeul Ceasului din Ploiești

După cum îi spune și numele, Muzeul Ceasului din Ploiești cuprinde o bogată colecție de ceasuri, adevărate capodopere ale meșterilor vestiți din Europa.

În prezent, aici puteți admira o colecție formată din peste 1.000 de piese, printre care primul ceas de buzunar, ceasul de mână a lui Courvoisier.

Ceea ce cu siguranță nu veți uita, dacă veți vizita acest muzeu, sunt frumoasele ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă, ceasurile distractive, cum ar fi cel al morarului, dar și ceasurile cu indicații în afara orelor.

7. Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul se găsește în Palatul Baroc, sau Palatul Episcopal, și reprezintă un important edificiu baroc din România.

În colecția muzeului se găsesc documente istorice, fotografie istorică, invitații și programe, carte documentară, hărți și planuri și grafică istorică.

Muzeul adăpostește și o frumoasă secție de artă, compusă din opere ale marilor pictori români, precum Tonitza, Petrașcu, Corneliu Baba, Țuculescu și alții. Pe lângă acestea, puteți admira frumoase lucrări sculpturale, etnografice și chiar și colecții biologice.

O vizită a muzeului este, cu siguranță, una dintre cele mai bune idei atunci când vizitați frumosul oraș de pe Criș. Veți fi impresionați atât de construcția în sine, cât și de tot ce adăpostește. Vă promitem că nu veți regreta!

 

Ludmila Naghi

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *