fbpx

Contraceptia la varsta adolescentei

protectectie anticonceptionale adolescenteDeși tinerii au acces nelimitat la informație, multe dintre adolescente află că sunt însărcinate în cabinetul medicului ginecolog.

 

10 Mai 2014

10:33

O sarcină nedorită ne arată că nu sunt suficient de pregătite pentru acest pas, sau că informațiile pe care le primiseră nu erau complete sau corecte. Cert este că ele nu realizează pericolul la care se expun atunci când întrețin relații sexuale fără a se proteja.

Interesul primar trebuie să fie sănătatea și certitudinea că ai făcut alegeri potrivite. 

Contracepția la vârsta adolescenței are în vedere nevoia unei metode eficiente care să prevină concepția unui copil neplănuit. Alegerea unei metode poate fi influențată de o serie de aspecte specifice vârstei:

  • activitatea sexuală (sporadică)
  • riscul crescut de Boli cu Transmitere Sexuală (BTS)
  • modul de administrare a metodei
  • efectele secundare (mai puțin tolerate la acestă vârstă, pot conduce la abandonarea metodei)
  • accesibilitatea metodei
  • influența asupra stării de sănătate (eventual ameliorarea unor probleme specifice adolescenței: dismenoree, tulburări de ciclu menstrual, acnee și nu numai)

Care este metoda contraceptivă cea mai bună pentru tine?

Poți afla răspunsul la această întrebare adresându-te unui medic specialist, fie el medicul de familie, medicul ginecolog sau unui specialist dintr-un cabinet de planificare familială. În prezent, există o multitudine de metode contraceptive. Cea mai bună metodă contraceptivă ar trebui să fie 100% sigură, ușor de folosit, accesibilă ca preț și confortabilă.

Există două metode care sunt cele mai recomandate adolescentelor: prezervativul și contraceptivele orale (pilula). Ele pot fi folosite simultan, pentru:

  • A se proteja de bolile cu transmitere sexuală
  • A preveni o sarcină nedorită

Trebuie să găsești metoda cea mai simplă și mai convenabilă pentru amândoi și care să fie 100% sigură.


Dreptul la educație este un drept universal al omului (Declarația Universală a Drepturilor Omului 1948, art. 26 (1) ).

 

În Oradea de consultații, planning, recomandări și tratamente ginecologice puteți beneficia în Clinica Euclid, strada Nicolae Jiga – 13. Informații și programări la 0740. 919. 769.

Dr. Monica Vereș

Medic specialist obstetrică – ginecologie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *